Чудото се случи с храма в Церово

Чудото се случи с храма в Церово | StandartNews.com

По-добре късно, отколкото никога. След дълги години на чакане, благоевградското село Церово започна да строи първия си православен храм. Повече от 90% от над 730-те жители са християни. Но никога не е имало света обител в населеното място. Местните хора са принудени да обикалят съседните села, за да се помолят и да запалят свещ. Преди близо 5 години - на 11 септември 2011 г., бе направена първата копка на бъдещата църква от тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Това пък се случи цели 13 г. след създаването и регистрирането на църковното настоятелство. Младите ентусиасти от селището сами изкопаха основите на строежа, но всичко приключи дотам. "Стандарт" също неведнъж е разказвал за мечтата на церовци да имат свой храм, призовавахме благодетели да се включат и да помогна в нашата кампания "Възкреси доброто". И ето, че чудото се случи.

"Не загубихме надежда през цялото това време, че нещата ще се случат. И ето, при нас дойде бизнесмен от Пиринския край, който научил за мечтата ни да си имаме храм и решил да ни помогне. Бригада наля основите, избиха плочата на кота нула - нивото на пода на светата обител. Но после работата спря. Чакаме финансова помощ от дарители от цялата страна", каза преди два месеца кметът на населеното място Лефтер Едипов.
Но Бог е чул молитвите на церовци, защото месец по-късно строителният предприемач, който не иска да се споменава името му, се върнал и подновил работата. Стените вече са вдигнати на 3 метра височина, работата продължава. Бизнесменът обещал да финансира работата до покрива, но после ще трябва други да помагат.
Кметът Едипов и съселяните му се надяват да откликнат хора с финансови възможности от региона и страната, които да последват примера на строителния предприемач - благодетел за церовци. И местните вярват, че скоро ще има къде да се молят, а селището ще се сдобие със своя църква. Те са наясно, че ще трябват още доста пари. През ноември 2014 година от ГЕРБ им превели 1000 лева. „Благодарни сме за жеста на тази партия. Не е кой знае каква сума. Но е добре всяка по-голяма партия да заделя ресурс за строеж на молитвени домове. Тогава и агресията, и лошите работи в страната ще намалеят. Защото вярата е в основата на един по-добър свят.

Убедени сме, че от ГЕРБ пак ще ни подадат ръка, за да продължим градежа на храма"

споделят жители на Церово.
Те припомнят, че Неврокопският митрополит Серафим положи на 4 юни основния камък на православната църква. Създаденото през 1998 г. Църковно настоятелство повече от 18 години се бори да сбъдне мечтата на местните хора. „Владиката положи основния камък на храма. За нас това е важен знак, тъй като с неговата благословия се надяваме да довършим богоугодното дело и да можем да се молим в наша църква, а не да ходим по другите населени места", казва Росен Едипов, който е сред инициаторите тук да има храм. По план сградата е с площ от 120 кв.м. Прогнозите са, че

строително-монтажните работи ще са за близо 200 000 лева

"Наясно сме, че не си ли помогнем сами, няма кой да ни помогне. Затова не съм спрял да тичам вече 18 г. - от 1998 г. е църковното настоятелство, в което сме четирима души от селото и отец Андон Шавулев от благоевградския храм "Въведение Богородично", допълва Росен Едипов. В селото има и българомохамедани. Мюсюлманите са по-малко от 10%, но те също нямат джамия. Без молитвен дом хората са принудени да бият път до града, за да се помолят в света обител. Но все някога това трябва да спре и Церово да се сдобие със своя църква, убеден е младият мъж. През годините срещнали множество спънки, но вече всичко е на финалната права. Няма връщане назад. Щом строежът е започнал, трябва да се довърши.
Молбата в кметството за предоставяне право на строеж върху въпросния терен била внесена още през 2001 г. Разрешението дошло 10 години по-късно. Докато чакали,

възрастен мюсюлманин им предложил да си даде земята за строежа на православния молитвен дом

Добрата новина за всички все пак дошла - издали необходимите строителни книжа и разрешителни за градежа на храма. Готови били плановете на сградата. Църковното настоятелство е открило банкова сметка за набиране на средства. Защото без пари няма как да сбъднат мечтата си. За съжаление местните жители няма как да заделят пари от скромните си доходи, за да подпомогнат строителството на църквата, която ще носи името "Свети Пантелеймон". Доста от тях са пенсионери, които вземат мизерни пенсии, тъй като са работили цял живот по полето, били са работници на ТКЗС и АПК. Най-лошото е, че

младите мъже масово са без работа

Повечето от тях се трудеха като строители по време на бума на вдигането на хотели край Разлог и Банско, но в последните години са останали без препитание. „Настояваме да има църква в селото ни, защото поне вярата си в Бог не сме загубили. А за да я съхраним, ни трябва православен храм. За да има къде да кръщаваме децата си, а не да ходим все в града. Да може в селището си да се венчават, да се молят и да палят свещи за здраве и благоденствие", категорични са местните хора.
Дори на зевзеците не им е до смях и закачки, когато стане въпрос за липсата на храм в населеното място. "Хубавото е, че сме упорити като нашите свещени животни - магаретата. Без тези животни тук сме за никъде - те ни мъкнат и дървата за огрев от гората, и тютюна от нивите, че и нас возят на гърбовете си. Но по инат дори тях изпреварваме. Затова няма да се откажем от мечтата си за църква в Церово, докато не вдигнем православен храм", заричат се не само чешитите на селото, но и близо 700 техни съселяни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай