Чудото на Благодатния огън

Чудото на Благодатния огън | StandartNews.com

Хиляди се стичат, за да се докоснат до божественото знамение

През Страстната седмица и Великден Йерусалим се пълни с поклонници от всички краища на света. За православните християни и католиците поклонението се фокусира върху църквата "Възкресение Христово" и Божи гроб, както и върху запалването на Свещения огън. Това се случва на Велика събота, когато православните християни честват церемонията на Благодатния огън. Хиляди се събират, за да изчакат чудотворното запалване на свещта на патриарха във вътрешността на гробницата.

Според традицията на православието, Свещеният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Иисус за погребение. За да могат да бъдат възможно най-близо до мястото, поклонниците

лагеруват близо до него

Обикновено те чакат от следобеда на Разпети петък в очакване на чудото на Велика събота. Началото е в 11 часа, когато започват традиционни песнопения на висок глас. Те датират от турската окупация на Йерусалим през XIII век - период, в който на християните е било позволено да пеят само в църквите. В 13 часа песнопенията започват да стихват и настава тежко мълчание. Напрегнатата тишина е заредена с очакване за демонстрация на Божията сила пред събралите се свидетели.
Малко след това делегация от местните власти си прокарва път през тълпата. По време на окупацията през XIII век това са били турски представители мюсюлмани, а днес са израелци. Те играят ролята на римляните по времето на Иисус. Евангелията говорят за римляните, които са отишли да запечатат гробницата на Христос, така че неговите ученици да не откраднат тялото му и да кажат, че е възкръснал. По същия начин израелците се появяват и запечатват гробницата с восък. Преди запечатването те влизат вътре, за да проверят за всеки скрит източник на огън, за да няма измами около запалването.
"Влизам в гробницата и коленича в своя страх пред мястото, където Христос е положен след смъртта му и където той възкръсва от мъртвите", разказва покойният вече йерусалимски православен патриарх от 1981 г. до 2000 г. Диодор. "Ориентирам се в тъмнината до вътрешната стая и падам на колене. Божие чудо. Казвайки молитвите, започвам да чакам. Понякога трябва да се изчака няколко минути, но повечето пъти светлината се появи веднага, след като съм изрекъл свещените думи. От сърцевината на самия камък се появява неопределена светлина. Повечето пъти тя е със син оттенък, но цветът може да се промени и да приеме много различни нюанси. Тя не може да бъде описана от човека.

Светлината се издига над камъка като мъгла

и понякога изглежда сякаш това е облак, но всъщност е светлина. Всяка година тя е различна. Понякога покрива само камъка, докато друг път покрива целия гроб. Тази светлина не гори - брадата ми никога не е изгаряла за всичките години, в които съм патриарх в Йерусалим и съм получавал Свещения огън. Когато запаля свещите, излизам и давам огъня първо на Арменския и после на Коптския патриарх. После го давам на всички присъстващи в църквата", така патриарх Диодор описва цялото чудо около запалването на Свещения огън.

Докато той е вътре, обстановката сред поклонниците е повече от напрегната. Когато патриархът излезе с две запалени свещи, греещи силно сред тъмнината, се разнасят възгласите на поклонниците, а църквата започва да кънти. Така пред присъстващите се появява необяснима картина. Няколко минути след появяването на Благодатния огън, ако човек докосне лицето, устата или ръцете си, той няма да се изгори. Така някои от поклонниците "мият" лицата и ръцете си с огъня - сякаш с вода. Според тях това е доказателство за божествената и чудотворна сила на огъня.

Чудото на Свещения огън не се ограничава само до това. Още по-впечатляващо е, че синята светлина може да се появи не само вътре при патриарха. Всяка година много вярващи твърдят, че свещите, които са държали в ръцете си, са се запалили от само себе си. Често свидетелите, преживели някое от чудесата на самозапалилата се свещ или синята светлина, напускат Йерусалим променени. Поклонници твърдят, че за всеки, който е присъствал на церемонията, винаги има разделение - преди и след чудото на Свещения огън.

Първите писмени сведения за Благодатния огън датират от IV век, но автори описват събития и от I век. Историкът Евсевий пише в своето житие, което датира от 328 г., за интересно явление на Великден в Йерусалим през 182 г. Когато църковните настоятели се подготвяли да напълнят лампите, за да ги подготвят за празнуването на Христовото възкресение, те забелязали, че няма повече масло. Тогава епископ Нарцис наредил свещите да бъдат напълнени с вода и възпламенени. Пред очите на всички присъстващи лампите започнали да горят, сякаш били пълни с масло. Православната традиция твърди, че това е свързано с Благодатния огън. Смята се, че чудото на Свещения огън е може би най-старата християнска традиция, запазена до днес. От древни източници става ясно, че се чества на едно и също място, в един и същ празничен ден и в същата литургична рамка през всичките тези векове.

Най-впечатляващ е единственият случай, когато огънят е излязъл извън пределите на храма - през 1579 г. Тогава представители на арменската църква подкупили местната градска управа в лицето на турците, които тогава владеели град Йерусалим. Те ги склонили да не допуснат при гроба Православния патриарх и да получат изключителното право да вземат огъня и да честват Пасха в храма. Тогавашният патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа. Вътре влязъл арменски владика. Всички дълго очаквали чудото. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, Божественият огън не слязъл. Вместо това Огънят

лумнал извън храма

точно пред православния патриарх. Историята разказва, че мюсюлмански мюезин видял случилото се от съседната джамия, след което веднага изоставил исляма и станал православен християнин. Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили турските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня. Това се оказва най-чудотворното събитие около Благодатния огън, което според вярващите християни е ясен знак кой е единственият, който може да получи божието чудо.

Делегация го носи и у нас

Благодатния огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас днес, на Велика събота, с два специални, огнеупорни фенера, обяви пред БТА Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерски съвет. Църковно-държавната делегация ще бъде водена от Ловчанския митрополит Гавриил. Тя ще пътува с правителствения "фалкон" в 4:30 часа сутринта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай