Чудодейни икони носят благодат в обителта

Молитва пред Всецарица помага за изцеление на душата и тялото

Чудодейни икони носят благодат в обителта | StandartNews.com

На 2 май 2016 г. в Църногорския манастир беше интронизирана иконата на Божията Майка "Всецарица". Тя е копие на едноименната чудотворна икона, която се намира в съборния храм на Ватопедския манастир в Света гора. Образът на Божията Майка "Всецарица" ("Панта́наса"- гр. ) има удивителната способност и особената благодат от Бога да помага на страдащи от злокачествени заболявания, на измъчвани от нечисти сили, от наркотични зависимости. За тази харизма, често преминаваща и върху копия на иконата, свидетелстват много изцеления, станали в Гърция, Русия, България и другаде, обичайно последвали след прочитане на "Молебен канон на Пресвета Богородица пред Нейната икона "Всецарица", съставен от светогорския манастир Ватопед.

В Църногорския манастир позлатеното копие в уголемен размер на оригиналната чудотворна икона се пази в специален параклис непосредствено до старата манастирска църква. Този свят образ

идва в обителта по чудодеен начин

заради тежко заболяване на близък до манастира човек. Игуменът архимандрит Никанор видял копието при майстор на икони в Солун и помислил, че е добре тази икона да я има в манастира. Почти на мига се намира дарител, който да плати нужната сума за иконата и без бавене, въпреки че обичайната процедура изисква време, тя е осветена при оригиналната ватопедска икона „Всецарица". По щастлива случайност, или по-скоро по Божия промисъл, освещаването на иконата в манастира "Ватопед" е заснето на видео и може да се види на сайта на манастира, на страницата му във Фейсбук и на канала му в платформата за споделяне в YouTube.

Вече са факт и изцеления

свързвани с иконата в манастира. За тях свидетелстват хора, дошли да благодарят за облекчаването на телесни или духовни страдания. Някои собственоръчно ги записват в оставената до иконата тетрадка.

Едно от първите свидетелства е още от първите дни на пристигането й. "На скенер ми откриха тумор в белия дроб с размер около половин сантиметър в диаметър. Лекарите решиха, че може да ме оперират и насрочиха операция. Докато чаках да дойде денят, бях пуснат в отпуск от болницата. Точно по това време в столичната катедрала "Св. Александър Невски" за поклонение беше изложена иконата на Богородица Всецарица и аз горещо се молих пред нея да ми помогне да се справя с болестта. После иконата дойде в манастира и аз я последвах, за да продължа да се моля. В деня, когато трябваше да ме оперират, бях приготвен за операцията и чаках да започне, но за голяма моя почуда

професорският екип се отказа да ме оперира, защото туморът изчезнал

Мисля, че Света Богородица ми помогна. Вярвайте и тя ще помогне и на вас." Това е разказал на малко листче Валери Кръстев и за достоверност е оставил своя телефонен номер. За станало чудо свидетелства и столичанинът Петър. Възрастният мъж бил с оперирана простата и се налагало доста време след операцията да ползва памперс. Това го угнетявало и наред с физическите страдания, изпитвал срам от себе си, че се изпуска като бебе. В манастира той дошъл повече на екскурзия, но по пътя научил за чудесата, ставали с помощта на Всецарица и за лечебните свойства на водата от манастирското аязмо. Помолил се пред иконата, налял си вода от аязмото и се прибрал у дома. Десетина дни след това човекът се върнал в манастира с дарове и вече без памперс.
В тетрадката до иконата хората пишат за какво се молят, изброяват имената на близките си и искат за тях здраве и благодат, пожелават мир и любов и изразяват възторг от възстановената света обител.

В манастира всяка година на 2 май иконата се почита с празнична света Литургия и литийно шествие, предхождани от всенощно бдение. При възможност в събота пред "Всецарица" се чете специално написаният за нея канон.
За църквата "Св. Пантелеймон" в скита на манастира в земенското село Смиров дол беше дарено

копие на чудотворната светогорска икона на Пресвета Богородица - Вратарница

известна като "Иверска". Иконата е дар от спомоществовател на манастира, пожелал анонимност, и е осветена в Иверския манастир на Света гора от игумена му архимандрит Натанаил. Филм за това направи екип на телевизионното предаване "Вяра и общество". Сега иконата е поставена отляво пред иконостаса за вечно поклонение и за благословение. В този храм е и подарена от гърци благодатна икона на св. Пантелеймон.

Манастирът се посещава целогодишно от много хора. Мнозина от тях нямат предварителна подготовка и не са запознати с това какво ги очаква. Нагласата им е да запалят свещи за здраве на живите и в памет на починали близки, но културата да се поклонят на светите образи на светиите и на чудодейните икони имат само някои. Случва се мъже и жени да влязат в параклисчето при "Всецарица" и да не знаят какво да правят. Въпреки учтивото писмено предупреждение, че иконата само се докосва благоговейно с устни и не се пипа с ръка, все се намира някой да залепи потна длан върху стъклото и да си "наточи" енергия, без да се замисля, че след него друг ще я целува. Не се замислят и дамите с червило на устните, които оставят ярка целувка на светинята. Но има и хора, запознати с общоприетите практики да се правят кръстни или земни поклони и тогава иконата да се докосне с устни, а встрани да се промълви и посветената на нея Молитва:

О, Всеблага, досточудна Богородице, Пантанаса, Всецарице! Не съм достоен да влезеш под моя покрив! Но като добросърдечна Майка на милостивия Бог, кажи дума, за да се изцели душата ми и да укрепне немощното ми тяло. Защото имаш непобедима власт и нито една Твоя дума не ще остане безсилна, о, Всецарице! Ти се помоли вместо мен, Ти ме измоли вместо мен. За да прославям преславното Ти име сега и винаги и във вечните векове. Амин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай