Чудесата на България са магнит за поляците

Главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова подари луксозното издание "Чудесата на България" на посланика на Полша Лешек Хенсел

Чудесата на България са магнит за поляците | StandartNews.com

Кампанията на "Стандарт" ще привлече много туристи, убеден е посланик Хенсел

София. България има потенциал да привлече много чужденци с културно-исторически туризъм, убеден е посланикът на Полша Лешек Хенсел.

За неговите сънародници, например, са много интересни маршрутите, свързани с античния период или тракийските владетели. Той сподели личните си впечатления от обиколките в България на главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Приятелската визита в редакцията на вестника бе по повод окончателното отпътуване на Негово превъзходителство от страната ни. Славка Бозукова му подари специалното двуезично издание "Чудесата на България", в което са представени над 100 културно-исторически обекта. "Кампанията на "Стандарт" е не само благородна патриотична инициатива, но и е много важна за развитието на туризма в България", категоричен бе г-н Хенсел.

"Сигурен съм, че много полски туристи ще проявят интерес към българските исторически и културни забележителности. И в Полша има много обекти, но те са предимно от по-късен период, от Средновековието. България е много атрактивна и за полските археолози", разкри посланикът. Преди години като дете той посещавал страната ни с баща си, който като археолог е работил по разкопки в Северна България. И сега полски учени изследват останките на известното антично селище Нове край Свищов. Там през 48 година след Хр. е бил дислоциран 8-ми Августовски римски легион, който е издигнал укрепления. Както всяка римска крепост по онова време Нове има и прилежащо селище - т. нар. канабе, където живеят от колонисти и пенсионирани легионери, женени за местни жени, търговци, обслужващи легиона. Главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова сподели с дипломата, че се е посветила на каузата на българските чудеса и предложи по-тясно сътрудничество с Полша в тази област. Двамата обсъдиха и конкретни проекти за популяризиране на кампанията и туристическите маршрути във Варшава. "В мое лице имате приятел и след края на мандата", заяви дипломатът.

По време на посланическия си мандат Лешек Хенсел допринесе много за цялостното развитие на българо-полските връзки, включително в културната област, в която успешно работи и Полският институт в София. На 28 юли той ще бъде награден от президента Росен Плевнелиев с орден "Мадарски конник".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай