Чета дари пано с Ботев на читалище в Калофер

Чета дари пано с Ботев на читалище в Калофер | StandartNews.com

Читалището в Калофер получи огромно пано с лика на своя патрон Христо Ботев от една от четите на "Пазители на българщината". Патриотичното сдружение проведе първата за годината воеводска среща в Карлово. Участниците в сбирката посетиха Историческия музей и почетоха паметта на Апостола на свободата с поднасяне на цветя пред неговия паметник в родния му град. Там четата на Екатерина Йорданова, която е председател на Съюза на транспортните синдикати в България и шеф на транспортната комисия в Столичния общински съвет, връчи дарение на председателката на калоферското читалище „Христо Ботев" Антоанета Първанова.

„За нас е чест в годината, в която празнуваме 170 г. от рождението на големия поет и революционер, да направим това скромно дарение на духовното средище в родния град на поета", заяви Йорданова, докато четниците й разпъваха паното от близо 25 квадрата с лика на Ботев. „Средствата не достигат и не сме правили нова украса от години, нямаше да можем да си позволим и тази", заяви Първанова и благодари за родолюбивия жест.

"Пазители на българщината" вече четири години следват своите лични и общи каузи "на ползу роду". В сдружението участват близо 80 войводи - почетни или действащи, заедно със своите чети. Всички те са изявени лидери в различни области на обществения живот и бизнеса, но отделят време и средства за идеите и задачите на сдружението.

"Пазители на българщината" е инициатор на националната кампания, посветена на 1300-годишнината от победата на войските на кан Тервел над халифата при Константинопол, която спира нахлуването им в Европа. Тази обща кауза сдружението развива активно от 2016 г. Като първа стъпка са отпечатани брошури, които се разпространяват безплатно и разказват за делото и приноса на кан Тервел в запазването на европейската цивилизация чрез тази безапелационна военна победа през 718 г.

Сдружението се ръководи от Управителен съвет, чийто председател е Христо Димитров - създател и продуцент на фолклорен ансамбъл "Българе".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай