Честваме Международния ден на детето

Честит празник, мили деца!

Честваме Международния ден на детето | StandartNews.com

Първи юни е! Днес е най-щастливият ден за децата. Те ще командват, те правят пакости, те ще получават подаръци, те ще ядат каквото си поискат, те ще носят балони, те ще се усмихват. Покрай тях ще се развеселим и ние, които все още сме си деца по душа, нищо, че не ни личи. Днес трябва да обърнем внимание на малчуганите и да си припомним, че те се нуждаят от него всеки ден. Усмихнете се, време е за бели. 

Международният ден на детето води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве. Тя се е състояла в Женева още през далечната 1925 година. Идеята за отбелязване на деня е на генералният китайски консул в Сан Франциско, който събира няколко деца сираци, за да ги зарадва с разходка на празника на лодките-дракони . По-късно неговото хрумване намира все повече съмишленици и продължава да се развива по света. Независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

Първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 година. През 1950 година 1 юни е честван за първи път едновременно в 51 страни по света.

За Деня на детето ще има различни празненства и инициативи в страната. В столицата ще се проведе конкурс за най-добра детска рисунка на тема: "Нарисувай своя европейски дом". Събитието ще се проведе в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици". Храмът се намира на ул. Граф Игнатиев. Веселието там започва от 10:00 часа и в него ще могат да участват деца на възраст до 12 години.

В Южния парк в София ще се проведе второто издание на детския фестивал "Вярвам в теб". Той стартира от 10 часа. В парка ще бъде открита и обществена детска площадка за игра и обучение. Тя е адаптирана за деца със специфични потребности.

Почитателите на ролели могат да участват в „Ролерфест". Той ще е в съчетание с детски празничен концерт в парка "Заимов", точно зад футболните игрища. Програмата там започва също в 10 часа.

"Аз съм българче" ще огласи цялата страна на 1 юни. Инициативата е за трети пореден път и цели училища и детски градини ще рецитират едновременно любимото Вазово стихотворение. Стартът на националната инициатива ще бъде даден на естрадата в Борисовата градина в 10 часа.

Отново в 10.00 часа, но пред президентството Държавната агенция за закрила на детето ще има флаш моб по повод Международния ден на детето и 10-годишнината от създаването на Съвета на децата.

Музеят за история на София организира "Детски празник в музея". Той ще бъде в рамките на Детския панаир, стартът му ще бъде даден в 10 часа.

Националният исторически музей /НИМ/ също ще отбележи Деня на детето. В 11 часа там започват редица прояви. Те са организирани съвместно с читалище "Братя Миладинови – 1917".

Софийската опера и балет ще представи детската опера "Аладин и вълшебната лампа". Тя е по музика на италианския композитор Нино Рота. Операта за деца започва в 16.00 часа.

Точно в 10:30 в столичния зоопарк, Фондация „Моят Град" организира благотворителен концерт. Той ще даде старт на кампанията „И аз съм дете!". Празникът продължава до 14:30 часа. Целта на кампанията е да се съберат повече средства за изграждане на детска площадка на територията на зоопарка.

По случай Деня на детето музикантите на Quarto Quartet и Софийската филхармония канят децата и родителите им на концерт-приказка "Кармен – история с рози" в зала "България". Той ще започне в 19 часа.

На Международният ден на детето МВР стартира акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя", а в "Пирогов" ще има безплатните детски прегледи. Те са част от Национална програма "Детско здраве "Пирогов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай