Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово! | StandartNews.com

Честито Рождество Христово!

На днешния ден преди повече от 2000 години в покрайнините на Витлеем се е родил Исус Христос, за да изкупи греховете, които сме натрупали. Той донесъл и нов мироглед сред хората. Показал ни как да възприемаме живота и ближните си с вяра, надежда и любов, опитал се да ни научи на кротост и смирение.

В мига на рождеството в небето пламнала необикновена светлина и се явил ангел, който съобщил на пастирите, че на света е дошъл Спасителят. Ангелите прославяли Младенеца, а овчарите дошли да му се поклонят с чиста вяра.

По труден път стигнали до Бога влъхвите - мъдреците. Те последвали звездата на Новородения, която изгряла над Вавилон в деня на Благовещението на Божията майка. Керванът от Изток достигнал Ерусалим чак след две години преход.

По време на Христовото Рождество станали и големи чудеса по цялата земя. В пещерата, където Дева Мария родила Младенеца от скалата бликнал воден извор. В Рим пък от земята избликнал ручей с елей и потекъл в река Тибър.

Като самостоятелен празник Рождество Христово започнало да се чества на датата 25 декември най-напред в Рим. Според някои това е направил папа Либерий в 354 година от новата ера.

На Рождество Христово има и много именици. Това са всички, които носят имената Христа, Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина.

На Коледа всяко добро дете намира дългочакваните подаръци под елхата или в чорапа под камината. Те са донесени от белобрадия старец, който се спуска с големия си чувал през комина. Дядо Коледа е толкова бърз, че успява да обиколи целия свят само за една нощ. Това обаче нямаше да е възможно без помощта на неговите верни елени, начело с Рудолф и джуджетата, които цяла година майсторят прекрасните подаръци в работилницата на Северния полюс.

У нас Коледа започва от полунощ с обичая коледуване. Коледарите обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Стопанинът кани около трапезата младите мъже и ги черпи с вино и ракия, а после момата ги дарява с вит кравай. Даряват ги още с пари, месо, боб, брашно, вино и др.

Една от основните цели на коледуването е да се оповестят раждането на ново състояние на вселената, подреждането и организирането на света. Затова в голяма част от коледарските песни е запазен образът символ на световното дърво, а предсказаното в тях звучи съдбовно. Вярва се, че коледарите имат силата да прогонят караконджули, вампири, таласъми, които се появяват в нощта срещу Коледа.

Традицията повелява на Коледа да се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата.

Агенция Стандарт Нюз пожелава на всички весело посрещане на празниците!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай