08:20 ч.

08.11.17

2 мин.

0

0

0
Честит Архангеловден!
Снимка: gallerynoe.com

На 8 ноември църквата почита Събор на св. архангел Михаил. Денят е известен още като Архангеловден. Имен ден празнуват над 50 имена, свързани с ангели и архангелите: Ангел и Ангелина, Михаил, Михаел и Михаела, Гаврил, Гавраил, Габриел и Габриела, Рафаил и Рафаила, Рафаел и Рафаела, Архангел, Емилия и Емил, Емилияна и Емилиян, Лина, Мила и Милан, Миладин, Милана, Милена, Милен, Пламена и Пламен, Огняна и Огнян, Серафим, Радослава и Радослав, Радостина и Радостин, Рада, Радка, Ради, Радмила, Райчо, Райна, Райко, Рая,


Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели - наричаме ги архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Той представя Божието слово. Архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни. От недъзи лекува архангел Рафаил, Уриил просвещава душите ни. Салатиил се застъпва за нас пред Бога, Уехудиил го прославя, а Варахиил ни дарява с Божиите благословии. 


Според народната легенда, Архангел Михаил бил красив момък, който изважда душата със сабя или нож от тялото на човек. Според вярванията, ако мъртвият си отива с усмивка, то Свети Рангел му е дал ябълка, но той той умира в конвулсии, ангелът му е да подал да изпие горчива чаша. След това той отвеждал душата в отвъдното, където го чакал Свети Петър.Там се премервали на везни греховете на душата, а после я изпращали в Райската градина или в Ада.


Според вярванията почитането на покровителя на мъртвите осигурява здраве и добър живот на живите. На този ден се правят общи трапези в чест на светеца и се приготвя курбан. Приготвя се обреден хляб "рангелово блюдо" (рангелов хляб) и "боговица" (богова пита). Смята се, че Архангеловден започват "Вълчите празници" и "Мратинци". На 8-ми ноември патронен празник чества българската национална полиция.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент