Честит Архангеловден!

Честит Архангеловден! | StandartNews.com

На 8 ноември църквата почита Събор на св. архангел Михаил. Денят е известен още като Архангеловден. Имен ден празнуват над 50 имена, свързани с ангели и архангелите: Ангел и Ангелина, Михаил, Михаел и Михаела, Гаврил, Гавраил, Габриел и Габриела, Рафаил и Рафаила, Рафаел и Рафаела, Архангел, Емилия и Емил, Емилияна и Емилиян, Лина, Мила и Милан, Миладин, Милана, Милена, Милен, Пламена и Пламен, Огняна и Огнян, Серафим, Радослава и Радослав, Радостина и Радостин, Рада, Радка, Ради, Радмила, Райчо, Райна, Райко, Рая,

Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели - наричаме ги архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Той представя Божието слово. Архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни. От недъзи лекува архангел Рафаил, Уриил просвещава душите ни. Салатиил се застъпва за нас пред Бога, Уехудиил го прославя, а Варахиил ни дарява с Божиите благословии. 

Според народната легенда, Архангел Михаил бил красив момък, който изважда душата със сабя или нож от тялото на човек. Според вярванията, ако мъртвият си отива с усмивка, то Свети Рангел му е дал ябълка, но той той умира в конвулсии, ангелът му е да подал да изпие горчива чаша. След това той отвеждал душата в отвъдното, където го чакал Свети Петър.Там се премервали на везни греховете на душата, а после я изпращали в Райската градина или в Ада.

Според вярванията почитането на покровителя на мъртвите осигурява здраве и добър живот на живите. На този ден се правят общи трапези в чест на светеца и се приготвя курбан. Приготвя се обреден хляб "рангелово блюдо" (рангелов хляб) и "боговица" (богова пита). Смята се, че Архангеловден започват "Вълчите празници" и "Мратинци". На 8-ми ноември патронен празник чества българската национална полиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай