Червеният конгрес бламира "Позитано" 20

Червеният конгрес бламира "Позитано" 20 | StandartNews.com

Местни лидери скочиха срещу поправката "анти-Станишев"

Делегатите за конгреса на БСП от най-ключовите области като София, Пловдив, Бургас, Варна и др. планират бойкот на готвените поправки в Устава на БСП. Най-скандалната от тях бе кръстена "анти-Станишев", защото директно отрязва пътя на президента на ПЕС и доскорошен лидер на левицата Сергей Станишев да се кандидатира отново за председател на Столетницата.

За готвения отпор срещу "Позитано" признаха пред "Стандарт" източници, близки до местните лидери. Според тях много е вероятно голяма част от новите текстове да не минат през гласуване на конгреса. Както вече стана ясно, на 5 април социалистите свикват най-висшия си форум, а на него като точка 2 от дневния ред е фиксирано обсъждането на предложенията за частични промени в Устава на БСП, одобрени вече от ръководството на БСП и пленума на партията в събота. "Що за решение е 6 месеца преди местни избори и 6 месеца след катастрофална загуба на парламентарни да се вторачваме в партиен закон", заявиха днес партийни шефове по места. Гласуваните новости в основния закон на червените буквално взриви най-големите структури на Столетницата. "Абсурдно е 40-50 души от общо близо 180 членове на Националния съвет да гласуват толкова важни промени в Устава на партията", скочиха делегати от Пловдив и София. И предупредиха, че структури от страната ще настояват пред председателя на партията Михаил Миков, конгресът "да не се занимава с промени на коляно в Устава, а да се съсредоточи върху посланията към избирателите" за местния вот. Поправките минаха през пленума с партизански хватки с процедурите", отсякоха присъствали. Очаквано, най-голям скандал в редиците на червените предизвиква т.нар. поправка "анти-Станишев", която предвижда при предсрочен отказ от мандата лидерите да не могат да се кандидатират следващите 4 години.

Още преди пленума в събота евросоциалист номер 1 призова БСП да не се занимава в този момент с Устава, заяви, че няма да се кандидатира отново за лидер на партията. И предупреди, че промените отварят "кутията на Пандора".Поправката "анти-Станишев" удря и по сегашни лидери по места, посочиха червени от морето. И заявиха че, щом на конгреса ще се гласува мандатност, то трябва да се подложи на дебат и поправката, която предлага Кирил Добрев за "мандатност на членовете и на Изпълнителното бюро". Комсомолците също гневно посрещнаха идеята за тяхната 20% квота в ръководството, тъй като така се орязвало "териториалното представителство". Лидерът на младежите Вероника Делибалтова признала пред пленума, че младежкото обединение не е съгласно с поправките. Старите социалисти и жените в БСП също не одобрили готвените промени, а лидерът на ветераните Владимир Топенчаров заявил, че промените ще попречат на реалната работа в партията. Един от авторите на сегашния и на проектоустава устав на БСП Бойко Великов днес заяви пред БНР, че "дискусиите са съвсем логични и естествени". Според него въвеждането на младежката квота ще даде възможност не чрез делегиране, а чрез конкуренция своето място в структурите. "Ние не нарушаваме принципа на демократичното единство", каза Великов и така контрира косвено репликата на Румен Овчаров за връщането на партията във времената на демократическия централизъм.

Промяната не е срещу бившия председател

Атанас Мерджанов, говорител на НС на БСП пред БНР

Не сме си представяли, че предлаганите промени в устава на БСП ще минат гладко и без съответната реакция. Все пак въпреки изразените критични мнения и становища промените бяха гласувани с няколко гласа въздържали се и един-два против, което ни дава основание да смятаме, че на Конгреса те ще бъдат подкрепени сериозно. Мисля, че повечето бяха спекулации с тази поправка в Устава. Тя не е "анти-Станишев". Тя практически визира председателите на всички равнища - от общинско до национално.

Целта е да има нови лица

Корнелия Нинова, зам.- председател на ПГ на БСП

Вярвам, че след Конгреса ще започнат сериозни промени, по-сериозна работа и подготовка за местните избори. Не разбирам защо една поправка в Устава на партията се интерпретира именно заради Сергей Станишев. Целта на поправката е да има промяна, нови лица и отваряне на партията.

Част от спорните поправки

Чл. 15, т.3 Решенията на националните органи на партията са задължителни за изпълнение от всички партийни организации и органи, както и за всички членове на БСП, съгласно принципа за демократичното единство. (По време на съботния пленум Румен Овчаров заявява, че поправката връща БСП във времето на БКП и демократическия централизъм)

Чл. 19, т.2 При предсрочно прекратяване на мандат същото лице не може да бъде избирано отново за председател на ОбС, РС, ГС, ОблС и НС преди изтичането на един пълен мандат. (социалисти нарекоха точката "анти-Станишев")
Чл. 39, т.2.1 (н) При негативна оценка по т.2.1 (е), при слаби изборни резултати, при системно нефункциониране на партийни органи и организации и/или при неизпълнение на решение на НС, НС решава предсрочно прекратяване на мандата на съответните партийните органи. (Ще позволи назначаването на служебни ръководства по места)
Чл. 43. т.3.3 (нова) Депутатите в ЕП, народните представители, министрите и кметовете на общини - членове на партията, заплащат членския си внос в НС. (Депутатите и кметовете искат да внасят чл.внос директно в структурите по места, а не в НС на БСП)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай