Черна жътва на пътя, 4 загинаха за часове (ОБЗОР)

Черна жътва на пътя, 4 загинаха за часове (ОБЗОР) | StandartNews.com

24-годишен се уби в стълб, връщал се от купон с приятели

"Черната жътва" по пътищата продължава с пълна сила. От началото на годината са се случили 3600 тежки пътнотранспортни произшествия, а 358 са загиналите. Това съобщи по БНТ днес началникът на "Пътна полиция" Антон Антонов. В сравнение с миналата година катастрофите са почти толкова, ранените са по-малко, но загиналите са с 50 повече, алармира той.

Нито ден без жестока касапница на пътя - това сочи черната статистика. Нови четирима души влязоха в зловещата хроника, издъхвайки под ламарините само за ден. Двама от тях - в Кърджалийско, съобщиха от МВР. 49-годишен мъж загина в катастрофа в понеделник около 14,05 часа на кръстовището между разклона за кърджалийското село Седлари и път Е-85. Шофьор на лек автомобил "Опел Вектра" е отнел предимството на правилно движеща се друга кола, при което вторият автомобил се завъртял и

ударил седящия на бордюра 49-годишен мъж

Пострадалият бил транспортиран в Центъра за спешна помощ в Кърджали, където по-късно починал. Шофьорите са тествани за алкохол, но пробите им са отрицателни. Виновникът за инцидента е закопчан за денонощие.
От полицията в Кърджали съобщиха и за още един труп. 24-годишен мъж е починал след автомобилна катастрофа в града около 4.00 ч днес на бул. "Беломорски" 18. Шофьорът на лекия автомобил "Мазда" се движел с несъобразена скорост и се е ударил в електрически стълб. Според запознати в колата са пътували млади хора, които се връщали от купон. Младежът е закаран в Центъра за спешна помощ, където по-късно починал. По случая е образувано досъдебно производство.

22-годишен неправоспособен водач пък издъхна на място в тежка катастрофа на пътя Якоруда - село Краище. Трагичният инцидент е станал в понеделник около 18,00 часа. Рефат А. от Якоруда, който няма шофьорска книжка, карал лек автомобил БМВ. С него пътувал 17-годишният му родственик Мустафа А. Двамата трябвало да отидат при свои близки в белишкото село Краище, но така и не стигнали. На ляв завой шофьорът изгубил контрол над управлението на возилото заради несъобразената скорост, с която се движел. Колата излязла вляво от шосето, преобърнала се и паднала в коритото на река Места. При жестокия удар е починал водачът на автомобила. Пострадал е спътникът му, който след медицински преглед е освободен за домашно лечение. Няма опасност да живота му. По случая е образувано досъдебно производство. Голяма трагедия!

Момчето има само майка

Двете му по-големи сестри живеят в Турция. Рефат работеше на открития плувен басейн край града. Светла му памет", споделиха близки на опечаленото семейство.

Моторист на 47 г. от гоцеделчевското село Брезница пък загуби живота си при тежко ПТП на пътя между Банско и Разлог около 13,00 часа в понеделник. Лек автомобил БМВ, управляван от 52-годишния П.М. от Сандански, предприел изпреварване на друга лека кола. Колата навлязла в лентата за насрещно движение и се блъснала челно в движещия се към Банско мотор "Хонда". Мотоциклетистът загинал на място.

Комисар Антонов: Не давайте колите си на тийнейджъри

Пешеходците също имат вина при част от произшествията, понеже пресичат неправилно, информира шефът на "Пътна полиция" комисар Антон Антонов в студиото на "Денят започва" по БНТ. По-голямата част от тях са над 65-годишни и нерядко са намерили смъртта си, след като са пресичали извън указаните за това места.

В малките населени места е масова практика да се кара без книжка, стана ясно още от думите на Антонов. Той разказа, че в тези райони често автомобилите се предоставят на неправоспособни шофьори. Голяма част от тях са младежи на по 17, 18, 20 г., които карат мощни автомобили в малките часове на деня по третокласни пътища. "Отговорността в такива случаи е на този, който предоставя автомобила", каза Антонов.

Най-рисковите пътища у нас са двупосочните, отчете още полицейският шеф. Там автомобилите се движат един срещу друг, има пресичане от други автомобили, от пешеходци, неспазване на скоростните режими и на предимство.
Според Антонов автомагистралата е сигурен път. Но шефът на "Пътна полиция" уточнява, че рисковете там са от високата скорост и от разликата в скоростта, с която се движат различните автомобили. "Потокът се движи със 100-110-120 км/ч обичайно. Разбирате, че когато един автомобил се движи със 140-149 км/ч, защото законът не наказва превишаване на скоростта с до 9 км/ч, се получава една разлика от 50 км/ч, която е достатъчна за възникване на тежко ПТП", каза още шефът на "Пътна полиция". Той обърна внимание, че през последните месеци масова практика е хората да ходят на морето в петък вечер и се прибират в неделя през нощта, уморени от два дни забавления. И напомни, че магистралата е път, който предполага към заспиване и отклоняване на вниманието.

13 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА

Уморени ли сте, оставете волана

1. Не сядайте зад волана пиян. Ако все пак сте обърнали чашка-две алкохол, по-добре хванете такси
2. Не се качвайте в автомобил, без да сте сигурен, че водачът е трезвен и правоспособен
3. Не потегляйте на път, ако не сте се наспали и се чувстваме изморени, както и след обилно хранене
4. Видимостта е живот
5. Предприемайте изпреварване само ако сте сигурни, че може да завършите маневрата без опасност за сблъсък с насрещен автомобил
6. Гледайте колите около вас и предвиждайте реакциите им, при видно колебание в поведението на колата пред вас намалете скоростта
7. Винаги давайте път на пешеходците
8. Търкулналата се на платното топка иззад оградата на къщата е сигнал, че след нея веднага ще изтича дете. Бъдете нащрек!
9. Ако вашите спътници в колата ви юркат да увеличите скоростта, защото бързат, откажете им с думите, че вие управлявате колата и определяте как да се движите
10. Следете непрекъснато и внимателно състоянието на пътната настилка. Намалете скоростта, ако пътят става хлъзгав или следва участък с опасни неравности
11. Винаги използвайте предпазен колан. Никога не се знае кога ще се наложи да спрете рязко. Законът задължава и пътниците и на задните седалки в автомобилите да поставят коланите при всяко пътуване
12. Ако попаднете в задръстване, пуснете си радиото и изчакайте без нерви
13. Когато някой ви засече, не споменавайте роднините му с думи и жестове, а му бипнете с клаксона и се усмихнете

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай