Черен петък за шарана до Никулден

Черен петък за шарана до Никулден | StandartNews.com

Евтин шаран до Никулден обещаха търговци в деня на масови намаления, известен като Черен петък. Цената на рибата драстично бе свалена вчера в Стара Загора. През цялата седмица до Никулден изчистен охладен шаран ще се търгува за 5,55 лв., обяви търговска верига в града на липите. Това направо обезкуражи търговци, които се бяха наточили да искат по десетачка за най-търсената риба на празничната трапеза.

Много рибарски магазини в цялата страна веднага свалиха цената на шарана до 5,50 за килограм. С атрактивни цени до празника ще бъдат и други риби. Толстолобът ще се продава за 6,99 за кг, пъстървата - за 9,99 килото, ципурата - 15,99 лв/кг. Всички риби са охладени, уверяват търговците в Стара Загора.

Черен петък на 12 декември пък обмислят собственици на заведения в Кърджали. Бутикова сладкарница в града ще предложи "Торта + кафе" и "Торта + безалкохолно" с 20% намаление за посетилите си.

В много магазини за обувки и дрехи Черният петък, който стартира, също ще продължи. В един от бутиците за обувки в столичния мол "Сердика" например всеки втори чифт е с до 30 на сто отстъпка до неделя. В петък търговският център се пукаше по шевовете от желаещи да се възползват от намаленията там. Отстъпките бяха от 20% до 60%. За клиентите имаше и подаръци. Всеки, пазарувал за повече от 50 лв., имаше шанс да спечели малка черна кутия с изненада. Клиентите с покупки над 70 лв. получиха чаша вино. В мол "Парадайз" намаленията бяха до 70%. Вторият Черен петък там даде възможност на гостите на търговския център да подготвят своите коледни подаръци навреме и на добри цени. Кампанията "Избери своя подарък в над 300 магазина с над 700 марки и спечели 7000 лв." пък продължава до 30 ноември. За да участвате в нея трябва да закупите стоки на обща стойност не по-малко от 75 лв.

Варненци пазаруваха парфюми на промоция

Мол Варна даде старт на голямото коледно пазаруване с Черния петък и с намаления стигащи до рекордните 80%. 50 на сто беше отстъпката на всичко от последната колекция на италиански моден бранд, култови спортни марки, обувки, чанти, аксесоари и бельо. Варненци грабиха най-много маркови парфюми, въпреки че намалението беше символично - 15 на сто. Хората взимаха и дрехи за хлапета с различни отстъпки. Варненци успяха да обновят и обзавеждането в дома си на изгодна цена. Специализираните магазини в търговския център предлагаха 50 на сто отстъпка за избрани мостри кухни и спални и рекордното намаление от 80% за всички мостри на врати. А вечерта за изненада на всички от покрива на мола се спусна Дядо Коледа.

Тийнейджъри превзеха моловете в Пловдив

Модни фенове се редиха на опашки за маркови дрехи в Пловдив. Маниаците направиха по един тур по магазините дни преди изгодното пазаруване, за да се информират какви ще са отстъпките, коментираха вчера търговците от моловете под тепетата. Час преди началото на промоцията клиентите вече обикаляха близо до щандовете с набелязаните дрехи и обувки, за да ги грабнат по най-бързия начин, когато обявят началото. Най-много бяха тийнейджърите, а на най-голям интерес сред тази клиентска група се радваха марковите дънки и суичъри. Заради акцията "Черен петък" магазините работеха с удължено работно време до полунощ. Суперпромоциите пък стартираха след 20 часа. Най-бързо свършиха намалените стоки от известни марки. За час се разпродадоха стоките и по щандовете за козметика, като клиентите обяснявали, че отсега пазарували подаръци за Коледа. С голям интерес се ползваха бижута и аксесоари, но там изборът от намалени стоки бе значително по-малък, отколкото при дрехите. Още днес започва зареждането на изпразнените щандове с нова стока.

Опашки за шуби по 70 лв.

Евтини дрехи и обувки пуснаха бутиците в Благоевград. Намаленията стигаха до 70%.
При покупки над 100 лв. магазините правеха отстъпки от 20 на сто, а над 300 лв. - 50%. На отделни места намалението важеше за всеки следващ закупен артикул. Хит сред младежите бяха зимни якета в магазин на известна търговска верига. Марковите шуби с цена от 140 лева бяха намалени на 70 лева. "Почти не останаха бройки, всичко изкупиха. Много е важно, че при нас отстъпките са реални. При това важат за дрехи, които се търсят този сезон, а не за летни и пролетни стоки. Доста колеги вдигат изкуствено цената и с уж въведеното намаление продават стоката си на реалната цена", споделиха продавачки. Дори магазините за дрехи втора употреба направиха жест към клиентите си. Те подаряваха по един безплатен артикул на всеки, който си купи поне две неща. В Русе също имаше намаления. Молът в града обяви отстъпки до 60%. Ниски цени предлагаха и хипермаркетите. Банани се търгуваха по 1,79 лв./кг, свински врат стек без кост по 5,99 лв. вместо 8,99 лв., а уиски можеше да се купи и за 11,99 лв.

Бой за таблети по 49 лева

Продават по 20 стоки в секунда в интернет

Феновете на онлайн търговията изкараха безсънна нощ заради Черния петък. Хиляди шопинг маниаци атакуваха сайтовете за пазаруване веднага след старта на кампанията.

В първите 10 минути българските потребители направиха 12 000 поръчки, като на секунда са се продавали 20 продукта, отчетоха от eMAG.bg вчера. Там шопингът започна точно 7,26 сутринта. Сайтът пусна таблети на половин цена, като най-евтиният струваше 49,99 и свърши светкавично. 30% пък беше намалението на телевизори и смартфони. За три часа след началото на кампанията бяха закупени 70 000 продукта на стойност 6 300 000 лв. Има продадени 6000 смартфона, 6000 таблета, 11 300 домашни електроуреди, 2300 детски продукта, казаха още от eMAG.bg. Онлайн търговията на дрехи и обувки също вървеше с пълна сила. "Чаках няколко седмици да падне цената на чифт ботуши, които иначе бих се замислила дали да си купя", сподели Даниела Стоянова пред "Стандарт". Тя допълни, че често пазарува он-лайн, тъй като търговията в нета предлага повече намаления и отстъпки, а и стоките били по-качествени. "Дори с цена за доставка, при внимателен и правилен избор, купените вещи излизат по-евтино, отколкото, ако ги купиш в магазин в града", каза още Стоянова.

Глобиха онлайн магазин, той обжалва

Санкция от над 750 хил. лв. за миналогодишния Черен петък наложи Комисията за защита на конкуренцията на фирма "Данте Интернешънъл", която оперира електронния магазин eMAG.bg. Дружеството е глобено с 551 549,78 лв., защото според антимонополната комисия рекламните послания "Black Friday денят с най-много и най-големи намаления през годината" и "Само днес получаваш най-много и най-големи отстъпки през годината" имат заблуждаващ характер по отношение на начина на формиране на крайната цена за потребителите. Другата санкция от 206 831,17 лв. е заради кампанията "1+1 гратис Таssimo". При нея в периода 20-24 март 2014 г. "Данте Интернешънъл" предлагала на клиентите си при купуване на една кафемашина да получат втора от същия вид "безплатно". Това по същество представлявало предлагане на потребителя на добавка /втора кафемашина - по-евтината/, която е извън позволените от закона и практиката на КЗК размери. От eMAG съобщиха, че ще обжалват глобата, защото е "необосновано висока и не отговаря на цитираните в решението нарушения".

Наградиха 2000 с говореща чаша

В битката за клиенти големи магазини в Бургас обещаха намаления през целия декември. Мол "Галерия" например иска да сбъдне най-съкровените желания на трима участници в специалната си декемврийска кампания. 2000 клиенти пък ще получат чаша, която говори. Всеки, направил покупка над 89 лв., ще се сдобие с нея. Иначе широко рекламираните намаления по магазините в петък се оказаха рекламен трик. Обявените отстъпки бяха между 60 и 80%, но на практика такива почти нямаше. С 10 до 20% бяха реално свалени цените на ограничен брой артикули, основно залежали. "Защо ни лъжат тези хора така нагло. Изгубих четири часа да обикалям, за да се убедя за пореден път, че намаленията са само върху рекламните табели", гневно коментира млада бургазлийка.

РЕКОРД

Американците пръснаха $2,5 млрд.

Близо 2,5 милиарда долара са изхарчили американците в първия ден от празничното пазаруване, казват анализатори. Много магазини отвориха врати още в полунощ и дори по-рано. Пред вратите вече стояха тълпи от купувачи, искащи да се сдобият с нужни и ненужни вещи на изключително ниски цени. Мнозина ритейлъри дори решиха да организират цял "черен уикенд", удължавайки разпродажбите до понеделник, който ще стане най-напрегнатият ден в годината за интернет-магазините.

Кампанията тръгва от Филаделфия

Първата кампания Черен петък е проведена през 60-те години на миналия век в САЩ. Тя се прави ден след Деня на благодарността, който в календара се пада винаги в последния четвъртък на ноември. Терминът Черен петък се е използвал за първи път във Филаделфия, но не за шопинг, а за това, че по улиците след Деня на благодарността е пълно с коли и пешеходци.

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай