Черен петък до Коледа

Черен петък до Коледа | StandartNews.com

Магазини за техника удължиха промоциите и през уикенда

Тълпи от хора щурмуваха магазините у нас заради Черния петък. Големи разпродажби обявиха онлайн магазини и търговски обекти. В същото време американци се сбиха за намалени стоки, а магазините на Острова останаха празни, защото британците предпочетоха да пазаруват онлайн.

Манията "Черен петък" дойде и у нас. Големите намаления по молове и онлайн магазини обаче няма да приключат. Промоции ще има чак до Коледа, обещаха търговците. Хората луднаха по обявените намаления до 70% на всички стоки. Малцина обаче отчетоха, че последният петък от ноември е и ден за изчистване на залежала стока, която стои по рафтовете.

Разпродажбите ще продължат и през следващите дни, а нови големи намаления се очакват в периода до 25 декември. У нас популярният Black Friday се побългарява всяка година. Първо част от моловете се изхитриха и изтеглиха Черния петък да не е четвъртият и последен за ноември, а третият. След това пък пуснаха промоции за целия уикенд, което не е по традициите на големите вериги в Западна Европа и САЩ. Нововъведението се нарича "Black Friday Wikend" и продължава три-четири дни.

Във магазините за техника "Зора", "Техномаркет" и "Технополис" ще има ниски цени от 26 до 29 ноември, дори в последната верига промоцията продължава по-дълго от 25 ноември до 1 декември. Вероятно една от причината е, че актуалността на техниката остарява по-бързо и търговците гледат да продадат старите модели таблети, телефони и телевизори. Софийските молове традиционно обявиха шокови намаления и още преди да бъдат отворени в 10 часа около вратите им се оформиха опашки от желаещи да напазаруват по-евтино. Актуалните софийски молове Paradise Center и Sofia Ring mall удължиха работното си време до 00:00 часа. Те обявиха и намаления до 70%. В The Mall намаленията също бяха до 70%, но не във всички магазини. От 20 до 70% бяха намалили цените си и част от търговците в най-стария столичен мол - Сердика център София. За да привлекат още повече желаещи да напазаруват евтино, от Ring mall разиграха игра за първите нетърпеливци. Трима щастливци бяха наградени със страхотни "черни подаръци" - парфюм Dior Intense за мъже (50 ml), джинси LeviТs за жени и мъжка риза от Bostonians. Проверка на "Стандарт" из софийските молове и магазини показа, че намалението "до 70%" е доста условно и е по-скоро търговска уловка. Оказа се, че реалните намаления не надхвърлят 30% при повечето търговци. Някои направиха частични намаления от 10% на популярни марки като Adidas, H&M и др. Имаше по 20% отстъпки, а някъде и ресторантьорите си позволиха да свалят цената на храната, макар и символично.

60% отстъпки на книги

Всички книжарници на "Хермес" в страната обявиха Черния петък за празник за читателите и пуснаха книги с намаления до 60%. В кампанията се включи и електронната книжарница на издателството. Част от застрахователите също се включиха и пуснаха 10-20% надолу на някои от предлаганите си услуги.

Бунт във Фейсбук: Измамиха ни

Фейсбук изригна с гневни коментари заради обявените намаления до 70%, които реално се оказаха по-малко и важаха само за определени артикули. "Лъжат ни за пореден път. Това е измама. Какви 70%? Всичко е смъкнато с 5-10%", коментира потребителката Eva Hastisheva. Други се оплакаха, че продават морално остарели таблети и телефони, които и без това са с паднали цени. "Искаше ми се поне тази година големите вериги да са си взели поука и да не ни лъжат", негодува Al Butch. Запалена шопинг маниачка пък коментира: "70% смешно...измамно и подигравателно с посетителите и купувачите никога не съм видяла досега нова стока с 50% преди Коледа в България намалена участваща в Черен петък". Други се оплакваха, че дни преди намаленията цените са били вдигнати. "Не може при тоя наплив в мола паркингът да ти е платен и да става опашка", жалва се Христо Иванов.

27 ноември - ден без покупки

Масовата истерия около намаленията според неправителствени организации води до стрес и излишно разточителство. Ето защо на много места по света Черният петък се бойкотира. У нас мнозина пък си спомнят призива на бившия премиер Димитър Попов - За бога братя не купувайте! От 1992 г. насам в САЩ и други страни 27 ноември е обявен за Международен ден без покупки. Кампанията се провежда в 36 страни. Целта е да се привлече вниманието на хората към прекомерното консумиране и негативните последствия от това върху здравето на хората и околната среда.

Ад на пътя заради голямото пазаруване

Черният петък предизвика същински ад в София. Около моловете се струпаха автомобили, които образуваха колони, докато се придвижат до подземните гаражи. Други направо паркираха в зелените площи и междублоковите пространства, което правеше преминаването по тесните улички трудно, а на места невъзможно. Наред с мераклиите за евтина стока около търговските обекти имаше прекалено много таксита, които докарваха или изчакваха клиенти след пазар. От КАТ бяха предприели мерки и на всички молове имаше поставени регулировчици. Униформените обаче трудно успяваха да се справят с тежката ситуация.

Червена събота във Варна

Най-големият варненски мол, който по традиция се превърна в притегателна точка за предколеден шопинг, тази година приятно изненадва своите многобройни посетители със серия от два поредни Черни петъка. Сега молът отново кани за изгодно пазаруване, но този път Red Friday - който е подобен на Черния петък, но ще е днес в събота. Цените в Grand Mall днес ще са между 20 и 50% надолу. От 28 ноември в мола стартират и традиционните коледни намаления, които ще продължат до края на декември.

Днес точно в 17 ч сред пищно украсените елхи в мола пристига любимият на малчуганите Дядо Коледа. Добрият старец ще дойде с весел звън и с пълен кош лакомства за всички. Всяко дете ще получи торбичка със сладки подаръци, а коледните спомени ще останат незабравими със снимките с Дядо Коледа и Снежанка под Пеперудената елхата.

Бургазлии първи свалиха цените

Черният петък в Бургас дойде още на 31 октомври.
Най-големият им мол Мall Galleria пренесе американската традиция с изключително ниски цени преди всички в България. За първи път с ексклузивни отстъпки се включиха големите световни брандове, при това с най-новите си колекции. Шокиращите намаления започваха от -20% и стигат чак до - 70%. Мall Galleria Бургас организира своя Черен петък на Хелоуин - 31 октомври. За празника на Вси светии търговско-развлекателният център подготви и много поразяващи преживявания.

И аптеки се включиха

Оказа се, че и продажбата на лекарства може да е на промоция. Черен петък имаше и в някои от аптеките у нас. Фармацевти си позволиха да свалят цените на лекарствата с до 50%. На много места обаче намаленията бяха предимно за козметични продукти, които се предлагат в аптеките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай