Части от страната под вода заради проливния дъжд (ОБНОВЕНА)

Части от страната под вода заради проливния дъжд (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Бедствено положение в седем села в община Родопи, Пловдивско

Проливните дъждове от изминалото денонощие, които в някои части на страната продължават, предизвикаха редица проблеми. Много места от страната са под вода, което наложи евакуация на граждани. Има наводнени улици, къщи,  разрушени мостове, както и села без електричество.

Очакват речните нива в Западна и Централна България да се повишат, по съществени ще бъдат в поречията на Струма, Места, Марица и Арда, съобщиха от НИМХ. 

ПЛОВДИВ

Бедствено е положението е обявено в 7 села в Община Родопи, Пловдивско. Това са Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево, в които положението е критично.

Подпорна стена и отнесен водопровод има в село Храбрино. Два моста са били отнесени от водната стихия в село Първенец, съобщава Нова тв. И уточнява, че пътят за Брестовица, Бойково и Дедево е затворен.

Преляла е реката в село Марково.

"Не може да мине нито линейка, нито пожарна", каза кметът на община Родопи Пламен Спасов за "Дарик". Той уточни, че единствената връзка между селата е малък римски мост, по който се преминава само с лека кола. Кметът изтъкна, че хиляди левове ще са нужни за възстановяване на щетите.

Изграждат алтернативен път в община Родопи

"Набелязваме мерки за отстраняване повредите по пътя или да направим алтернативен път, за да може да минават, ако се наложи, линейки, пожарни, доставки на хранителни продукти за седемте села нагоре", каза Спасов за предаването „Преди всички" по БНР. „В момента електричеството ни е последна грижа, мислим за другите места, ако има някой с нужда от Спешна медицинска помощ, няма да можем да му я осигурим", обясни кметът на община Родопи.

ВРАЦА

Сериозно е и положението във Враца, където не спира да вали повече от 12 часа. Край града преливат две реки. Има наводнени къщи и улици под вода в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен, Мраморен, Борован. 

Кметът на община Враца Николай Иванов съобщи пред бТВ, че 25-годишният мъж, който се издирваше в село Тешавица, е бил намерен мъртъв. По тялото му има следи от насилие, което води до мисълта, че не е починал в следствие на потопа.

Движението по жп линията Враца - Криводол е спряно, част от траверсите са отнесени от придошлата вода.

Наводнени къщи и дворове има и в Криводол, където реката е излязла от коритото си.

Започнала е евакуация на населението в с. Голямо Пещене, тъй като се очаква язовирът на с. Мраморен да прелее.

Временно се ограничава движението по път III-134 Бяла Слатина-Враняк-Габаре поради падналите обилни валежи. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Обходният маршрут е по път II-13 Борован-Кнежа.

МОНТАНА

Общо 47 литра на квадратен метър дъжд е паднал до 21 ч. снощи в община Монтана, показват данни на ОД на МВР-Монтана. Там са получени 39 сигнала за отводняване и закъсали автомобили. Пет автомобила са изтеглени до момента. Те се намирали на две наводнени улици в града.

Екипи отводняват къщи в село Гаганица. В село Боровци имаше двама бедстващи рибари, които бяха заградени от вода на остров, но екипите ги спасиха своевременно. 

ВИДИН

От 38 до 110 литра на квадратен метър е количеството на валежите в област Видин за последното денонощие. Това съобщи пред "Фокус" Таня Илиева, ръководител на Хидрометеорологична станция-Видин. В село Долни Лом, община Чупрене е паднал най-много дъжд- 110 литра на квадратен метър. В Белоградчик количеството на валежите е 96 литра на квадратен метър, в град Димово – 82 литра, в град Кула – 74,5 литра, в град Грамада 72 литра, в село Арчар 69 литра.

Във Видин са паднали 40 литра на квадратен метър дъжд. В село Каленик е валяло най-малко - 38 литра на квадратен метър.

"Временно се ограничава движението по път III-321 Градец-Периловец-Шишенци-Бойница, поради нарушена цялост на мост в резултат на обилните валежи", съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура". И уточниха, че обходният маршрут е през Градец-Бойница.

Близо 60 сигнала за отводняване на приземни етажи и мазета са получени през последните 12 часа в област Видин, показва информация на ОД на МВР-Видин. Най-много сигнали има от жителите на гр.Димово, с.Макреш, с.Гара Орешец, с. Извор. Към момента няма данни за бедстващи хора в региона, продължава работата на спасителните екипи.

Два моста са били отнесени от бойните води след пороя в община Димово, съобщи кметът на общината Лозан Лозанов пред "Фокус". Единият е на входа на село Шипот, а вторият мост е в село Бела. Той свързва една от махалите с останалата част от селото. Пътят е затворен.

СОФИЯ/СОФИЯ ОБЛАСТ

Снощи кметът Йорданка Фандъкова е свикала щаба за бедствия. Пътят между София и Своге, в участъците край Реброво и Владо Тричков, е наводнен. Половината от моста до село Батулия е отнесен. река Батулийска е преляла и е наводнила части от жп - линията в района. Там влаковете се движат с по-ниска скорост, има закъснения от графика. Властите предупреждават хората да не пътуват в района на Искърското дефиле.

Бедствено положение е обявено за 12 села в община Своге. Там реките са залели жилищни сгради, водопроводите са прелели. Пътят за селата Огоя, Ябланица и Буковец е прекъснат.

"Във връзка с интензивните валежи над София през изминалата нощ са работили съвместно екипи на звеното за аварийно-спасителна дейност на Столична община, на столичната „Пожарна безопасност и защита на населението", на Столичен инспекторат, „Софийска вода" и „ВиК" ", съобщиха от пресцентъра на Столична община. Екип на доброволното формирование на Столична община (СО) също работи.

Извършва се наблюдение на водните обекти, реки и язовири. Над 150 сигнали в столицата са получени на телефон 112, обясняват от СО. Те са за завирявания, паднали клони на дървета и засегната електропреносна мрежа.

В район „Нови Искър" е извършено отводняване на ул."Безименна". Екипи на пожарната, Столична община и доброволци работят по отводняването на дворове в кв."Орландовци". Много наводнени улици има и в кв. "Бенковски".

Автобусни линии 8 и 14 в столицата се движат по обходен маршрут по ул."Христофор Колумб" и „Неделчо Бончев" заради завиряване в района на моста при гара „Искър", допълват от пресцентъра на общината.

„Мраморско шосе" в София е под вода, затруднено движението в участъка между Околовръстен път и бул."Ломско шосе", съобщиха от пресцентъра на Столична община. Екип на район „Връбница" отводнява мястото. Много вода се е събрала в участък от ул."30-20" в НПЗ „Орион".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай