Чалга и кебапчета доведоха хиляди във Видин

Чалга и кебапчета доведоха хиляди във Видин | StandartNews.com

Над 130 наши и сръбски фирми изложиха продукцията си по сергиите край крепостта "Баба Вида"

Празници, панаири и фестивали изпълват страната в последните августовски дни. Най-големият панаир е този във Видин, където любителите на фолка, бирата и кебапчетата напълниха града. Край Силистра се отбелязва празникът на динения маджун, а в Курково ще правят Фестивал на чушката. Селски кметове пък станаха рокаджии в Пиринско.

Хиляди жители на най-бедната община в Европейския съюз се стекоха още от петък вечерта във Видин за панаира на града. Стартът на най-голямото за годината градско събитие даде кметът Огнян Ценков. Далеч преди началния час дворът на бившето военно поделение до крепостта "Баба Вида" се изпълни с народ. Хората бяха посрещнати с хитови чалга мелодии, а от доста сергии се носеше ароматът на прясно опечени кебапчета и кюфтета. Първа на естрадата се качи фолк звездата Глория, която разтърси с песните си видинчани и гости на града. Тя е първата от шарения букет фолк изпълнители, които ще огласят панаира в следващите дни. С най-голям интерес се очаква мегазвездата на бивша Югославия Весна Змиянац, която ще се изяви в следващите вечери. С нея идват още звездите Шериф Коневич и Осман Хаджич. Турбофолк палитрата допълнително ще красят с участията си родните звезди Софи Маринова, Кали и Гъмзата. Младите фолк диви Ашли, Алекса и Ванеса също ще радват многобройните си фенове. Традиционният за Видин панаир тази година е със силно международно присъствие. В крайдунавския град има много гости от Сърбия и Румъния. Градът се изпълни и с хора, които са дошли отдалеч специално за панаира. Наши гастарбайтери от Италия, Германия, Испания и Холандия са пропътували стотици километри само за да се насладят на емоцията от откриването на панаира. "Пазя си всяка година отпуската за последните дни на август, за да дойда на панаира", сподели мъж, който се представи като строител от Италия. "Тук съм всяко лято. Работя над 10 години в Испания, но за панаира винаги си идвам", разказа друга гурбетчийка. "Нашият панаир е традиция, която искаме да запазим", обяви от сцената кметът Огнян Ценков. "Нека се забавляваме, нека се срещаме с приятели и близки, нека се веселим", призова той посетителите. На сергиите продукцията си излагат повече от 130 фирми.

Те са докарали стоката си от София, Сливен, Габрово, Разград, Троян, Търново, Панагюрище, Лом, Берковица, Петрич. Щандове имат и две сръбски общини - Княжевац и Свърлинг. Всички ще представят продукцията си на традиционното изложение, което ще продължи до 3 септември.

За събитието специално пристигнаха областният управител на Силистра Стоян Бонев, кметът на Калафат, Румъния, Лучиан Чобану, зам.-кметът на Ловеч Венцислав Христов, представители на общините Неготин, Сърбия, Белоградчик и Ружинци.
Улица на занаятите също радва видинчани. По нея изборът на ръчно изработени предмети за бита и за украса предлагат занаятчии отблизо и далеч. Посетителите си тръгват с пъстри керамични съдове от Троян, с дърворезби и малки метални съдове. По инициатива на Община Видин и със съдействието на частната фирма "Анджи Любенс" от Лом 100 деца в неравностойно положение ще могат да посетят безплатно атракционите на панаира. Фирмата е редовен участник в традиционното изложение в дунавския град. От предоставената възможност ще се възползват деца от дневни центрове и центрове за настаняване от семеен тип, защитени жилища, приемна грижа, Комплекса за социални услуги за деца и семейства и Дома за медико-социални грижи във Видин.

Три други фирми - "Джордан" ООД, "Петров - 2007", "НИПН - 09" осигуряват 250 безплатни пакета с храна за самодейците, които ще покажат своето изкуство на панаирната сцена. Местните се радват, че градът им отново се възражда с легендарното събитие, възникнало през далечната 1896 година и оцеляло през годините. Различни обстоятелства са го прекъсвали - войни и смъртта на цар Борис. По времето на социализма пък е бил забраняван заради необходимост хората да прибират реколтата, а не да се наливат с бира на панаира. Най-дълго е прекъсването между 1992 година до 2007 година. Но пак е възстановен под натиска на видинчани. Днешното му издание няма нищо общо с първите, за които тогавашните вестници пишат:"...ние първи сред балканските страни излизаме пред света с едно изложение..." На днешното само търговските щандове, атракционите, бирариите и чалгата събират хората. Но панаирът ще продължава и занапред. Нека се забавляваме тук и догодина, пожела в словото си кметът Огнян Ценков. В началото панаирът се провеждал на градската мера до Дунав, но една година заради придошлата през август река бил изместен в парк "Нора Пизанти". На това място е просъществувал до 2013 година. Оттогава панаирът оживява плаца на закритото военно поделение до крепостта "Баба Вида".

Кирково се стяга за празник на чушката

На 10 септември в деня на традиционния есенен празник на Кирково ще бъде поставено началото на Фестивал на чушката. Общината ще организира конкурс за "Най-вкусна домашна лютеница". Всеки участник може да се представи с различни видове домашно приготвена лютеница, която ще се оценява по четири критерия - цвят, вкус, мирис и плътност. Комисия начело с Ути Бъчваров, най-известния телевизионен кулинар у нас, ще дегустира кулинарните шедьоври и ще оценява най-добрите. Лично кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман ще връчи грамоти и предметни награди на победителите. Желаещи от региона и страната могат да участват и с традиционни ястия, художествени предмети и сувенири, както и домашно приготвени продукти. За тях домакините ще предоставят щанд срещу предварителна заявка до 2 септември. Организаторите на първото издание на Фестивала на чушката в Кирково са помислили и за най-малките участници. За тях ще има различни детски забавления. В специална шатра ще се проведе и конкурс за рисунка на тема "Плодове и зеленчуци".

Празник на динения маджун край Дунав

Близо тон и половина дини ще бъдат сварени на маджун в неделя в силистренското село Смилец. Там, в местността Гиздлиджа, местните хора организират за втори път единствения у нас фестивал на динения маджун. Стотици сочни любеници ще бъдат хвърлени в казана на поляната край Дунава, за да се превърнат в сладък петмез за зимата. Вкусотията, която е запазена марка за селото, се приготвя по стара рецепта, предавана от поколение на поколение. Идеята, уникалното сладко да стане основа на местен фестивал, принадлежи на кмета на Смилец Павлина Романова. Миналата година с нейната подкрепа младежкият клуб "Мечтатели" към читалище "Светлина - 1906" насяли върху общинска земя екобостан с дини. Те отгледали любениците без торове и химикали и в края на лятото ги сварили на маджун. Интересът към инициативата бил голям и всички решили празникът да стане ежегоден и да се разраства. Това лято тържествата започнаха в началото на последната седмица на август. В рамките на феста се проведоха кулинарни конкурси за изпичане на добруджански хлябове и баници, играха се възстановки на ритуала "Жътва". Под ръководството на майстори керамици деца от селото изработиха глинени съдове за съхранение на маджуна през зимата, както са правили това старите добруджанци. Гвоздей на празника е последният ден на феста, в който се вари сладкият петмез. Фолклористи от Добруджа ще пеят и танцуват на откритите сцени, докато в казана се вари диненият маджун.

Кметове строят сцена за рок фестивал

Управници грабнаха чуковете и пироните

Кметове на благоевградски села доказаха, че не само могат да управляват, но и да работят здраво. Управници се събраха вчера сутринта в село Дъбрава, за да помогнат на своя колега Росен Георгиев в подготовката на второто издание на рок фестивала "The Brava Fest". Знаковото за селището музикално събитие бе снощи от 20,00 часа. Бившият полицейски шеф Ангел Младенов, който сега командва село Зелен дол, се зае с организацията на трудовия ден. Бяха разпределени задачите на всеки един от кметовете. Едни грабнаха чуковете, други -пироните, трети - метлите, четвърти - чувалите. "Благодарен съм, че се отзоваха на призива ми. Не е лесно да се организира такова мащабно музикално събитие в малко село като нашето. Няколко души коват сцената пред кметството, кметът на с. Покровник Методи Цонев реже салатите, почистваме района. В уборката и работата ни помагат и доста местни хора", сподели домакинът и главен инициатор на рок фестивала - Росен Георгиев.

Наред с рок музиката имаше четене на книга и разглеждане на картини в съботната вечер. С представяне на книгата "Кметълски истории" на бившия кмет на Каварна - Цонко Цонев, започна рок събитието в селището. Второто издание на фестивала "The Brava fest" събра хиляди почитатели на музиката, литературата и изобразителното изкуство. Цонко Цонев разказа интересни и пикантни истории по време на срещите си със световни звезди, взели участие в "Каварна рок фест". След това на сцената се качиха групите "Future Boogie" и "Black Rose". Кулминацията бе запазена за една от най-известните български групи - "Wickeda". Музикантите забиха своите хитове "Обичам", "Мариана", "Спомени", припомниха и как се "пие кафе с Боби". Това обаче не бе финалът, защото купонът продължи с Dj Pop Coяe. Зрителите не само пяха и танцуваха, но и видяха вдъхновяващите картини на младия художник Димчо Мицов. Входът за фестивала в благоевградското село Дъбрава бе свободен за всички жители и гости.

Деца от домове гледат безплатно "Пирин фолк"

Община Сандански ще осигури безплатен вход на потребители на социални заведения, за да гледат предстоящото XXIV издание на Международния фолклорен фестивал "Пирин фолк". Инициативата е на кмета на община Сандански Кирил Котев. Ще се осигури безплатен достъп за 6 потребители на Защитеното жилище в село Вълково и на 25 деца от Дома за деца, лишени от родителска грижа, в Стара Загора. Малчуганите са на почивка в Сандански по програма на Министерството на труда и социалната политика. Всички деца и младежи ще могат да се наслаждават на тазгодишното издание, което е под наслов "Магията на традициите", те ще видят на живо някои от своите любими изпълнители. Най-голямото музикално събитие в общината, превърнало се в емблема на Сандански, ще се проведе тази събота и неделя в Летния театър в курортния град. Очакват се хиляди почитатели на фолклора да са сред зрителите. Седящите места в Летния театър са 1550. Почти всички легла в хотелите в Сандански и Мелник са заети заради фестивала.

Прокурорска проверка заради плакат

Прокуратурата бе сезирана заради фалшифицирания плакат, който преименува видинския панаир във фестивал на чалгата. Това доведе до редица критики в социалните мрежи, а част от фолк изпълнителите дори се обидиха. Самият кмет Огнян Ценкъв пък недоумяваше защо тези творци се обиждат. Той обясни, че преправянето на плаката е извършено от видинчанин, който живее в София и не харесва чалга. "Фалшификацията е направена от наш съгражданин, който живее в София и е почитател на друг вид музика. Разпространението е от друг наш съгражданин, който пък се води за публична личност", обясни Цеков.

Граничари си правят събор в Кюстендил

Трети национален събор на граничарите се проведе в Кюстендил вчера. Поводът е навършването на 70 години от създаването на Гранични войски и 65 години от създаването на 11-и граничен отряд Кюстендил. В града се събраха около 300 граничари от цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай