Чакат изненади за короната

Отлагат за март избора на нов патриарх

Чакат изненади за короната | StandartNews.com

София. Очаквайте изненади. Това заяви председателят на църковното настоятелство на "Св. Александър Невски" епископ Тихон по повод предстоящия избор за наследник на Максим. Той обаче отказа да назове имената, които се спрягат за нов патриарх. Дядо Тихон припомни, че митрополит Григорий ще свика патриаршески църковен събор, на който владиците ще решат кой да замести патриарх Максим до избирането на нов.

Епископът призова днешният ден да не бъде за сензации, а да е ден на скръб. Той утони, че ще има повече от 40-дневен траур. През това време ще се направи погребението на Максим. 

Възможно е изборът на нов патриарх да се проточи, прогнозира проф. Иван Желев, богослов от Софийския университет пред БНТ. Той намекна, че ако срокът бъде по-дълъг от 4 месеца, дядо Николай ще е направи 5 години служба като митрополит, каквото е едно от изискванията за кандидат-патриарсите. Пловдивският владика обаче е само на 43 години, а главата на църквата ни трябва да е поне на 50. Възрастовият праг може да се свали само с промяна в Устава.

ПРОЦЕДУРАТА

Новият патриарх ясен до 4 месеца

Тъй като началото на Великденския пост догодина е в средата на март, вероятно изборът ще бъде направен малко преди това, в самото начало на месеца. Веднага с избора става и канонизация, обясни проф. Желев. 

Ако участниците в Патриаршеския избирателен събор се изпокарат, възможно е накрая да се стигне до компромисно решение и за глава на църквата да се избере някой от по-възрастните митрополити, коментират запознати с процедурните хватки богослови. Идеята е, че по този начин следващото патриаршеско служение ще е по-кратко от това на Максим, който е оглавил църквата сравнително млад - на 57 г. Така само след няколко години отново може да имаме избор на нов патриарх.

Подобна стратегия се лансира при избора папа Бенедикт XVI през 2005 г. Римокатолическата църква бе оглавена от кардинал Йозеф Ратцингер, който тогава бе на 78 г. - най-възрастният, качил се на престола на Свети Петър от 1730 г. насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай