Бургас се разделя с хартиеното билетче

Бургас се разделя с хартиеното билетче | StandartNews.com

Градският транспорт с организация като в Лондон

С електронни карти вместо с хартиени билети, пътуват вече жителите на Бургас. Модерната услуга стана факт след въвеждането на новата система за електронно таксуване в градския транспорт. Нововъведенията в морския град са част от проекта "Интегриран градски транспорт". Гражданите на Бургас вече пътуват с пластмасови електронни карти, които в момента се издават безплатно. Бонусът е предвиден за стартовия етап на проекта, който ще продължи до 30.11.2016 г. До тогава всички желаещи могат да получат безплатна електронна карта в Транспортната къща на улица "Александровска"106. От 1 декември за издаването на карта ще се плащат по 2 лева такса. Всеки пътник има възможност да "зареди" картата със срочен абонамент или пари, които може да ползва без ограничения във времето. На борда на автобуса, ще може да се закупи и хартиен билет. Сегашните хартиени карти все още важат, но постепенно ще излязат от употреба.

При новата система гражданите, пътуващи с преференции, ще получават карти с различен цвят, в зависимост от вида й. Пенсионерите например ще имат възможност да си изкарат електронна карта със снимка и име с червен цвят. В зависимост от своите права и възрастта, пенсионерът ще може на специална цена с общинско намаление, да закупи към електронната си карта абонамент от 50 пътувания, които ще важат в рамките на един месец. Ако лимитът им бъде изчерпан преди края на месеца, всеки пенсионер ще може да си зареди допълнително картата с електронни билети на намалена цена от 80 ст. за един билет. Със "зелени" електронни карти, които дават право на 90 пътувания с общинско намаление, ще пътуват учениците и студентите. Тези пътувания също имат срок от един месец. При изчерпване на лимита, учащите ще могат да добавят към картата си електронни билети на намалена цена от 70 ст. Гражданите с увреждания пък ще пътуват с "лилава" карта, а придружителите им ще ползват досегашната организация с талони.
"Ако картата бъде загубена или открадната, собственикът трябва да съобщи незабавно за това на касите на "Бургасбус", а служителите ще я вкарат в "черен" списък и тя ще бъде блокирана. Така няма да може да се използва за таксуване на пътувания от друг", обясниха от община Бургас.
С новата система Бургас става първият град в България, в който се

въвежда опцията за времево пътуване

То дава възможност за едно пътуване с неограничен брой прикачвания в рамките на 45 минути. Ако например сме се чекирали в последния автобус на 44-та минута след първото таксуване, то можем да завършим пътуването си до желаната спирка по тази линия.
Новата система изисква от гражданите да се самотаксуват, когато се качат в автобуса. Това означава, че при влизане в транспортното средство, всеки трябва да допре картата си до валидатора, който играе ролята на някогашния перфоратор. Ако на екрана валидатора се появи зелена карта, това означава, че таксуването е успешно. Ако изберете бутон "+" от устройството и поставите повторно картата - купувате втори билет. Можете да закупите и трети билет, ако повторите операцията. Всеки пътник има възможност да провери колко билета е купил като изберете бутон "i" на валидатора и постави картата си. На екрана веднага се изписва информация за съдържанието на електронната карта. В случай, че се появи символ "червена карта", това означава, че има проблем и е желателно да се обърнете към инспектора в автобуса за съдействие, който ще ви помогне. При невалидно таксуване от картата няма да се отнемат пари.
Друго важно нововъведение е, че пътниците ще трябва да се качват в транспортното средство

единствено от първата врата

Изискването е с цел да се улесни самотаксуването и продажбата на билети. Втората врата в автобуса, ще се използва от пътници с ограничена мобилност и майки с детски колички. С подобна организация на качването в градския транспорт могат да се похвалят Лондон, Барселона и Палма де Майорка, а сега до тях се нарежда и Бургас.
В началния етап на проекта Община Бургас и "Бургасбус" са осигурили специални асистенти, които да информират и помагат на гражданите да се адаптират към новостите. Те ще бъдат разположени на няколко ключови спирки в града. Асистентите са облечени в специални сигнални униформи, за да бъдат разпознаваеми.

Какво е "електронно портмоне"

Електронното портмоне дава възможност на всеки пътник да "зареди" в картата пари, които може да ползва без ограничения във времето. Например, един пътник, който не ползва намаления, може да пътува само с парите си в "електронното портмоне". С всяко пътуване сумата в електронното портмоне намалява с 1 лев, колкото струва едно пътуване.

Автопаркът със седем нови попълнения

"Бургасбус" приключи процедурата по закупуване на 7 чисто нови съчленени автобуса на полската марка "Solaris". Общата им стойност е 4 868 327 лева. Увеличаването на автопарка е наложително, за да се подобрят условията на пътуване до двата нови квартала на разрастващия се Бургас - "Черно море" и "Рудник" и се случва благодарение на проекта за Интегриран градски транспорт.
Новите автобуси са с дизелови двигатели и отговарят на екологичния стандарт EURO 6. Това означава, че изгорелите газове, които те изпускат, са сведени до минимум. Така значително ще се подобри екологичният облик на града. Специалният дизайн на автобусите ги прави изключително аеродинамични и осигурява по-голяма безопасност за пътниците в тях. Превозните средства са оборудвани с ниски подове, за да са максимално достъпни за всички граждани. Новите автобуси разполагат със специално място, предназначено за инвалидни и бебешки колички. Освен това машините са оборудвани с електронни табла за информация, видео наблюдение, GPS система и климатик. Имат 40 седящи места, а максималният брой пътуващи е 130. Най-късно до Коледа новите автобуси ще тръгнат по улиците на града.
Тази поредна придобивка надгражда усилията на Община Бургас за модернизация на градския транспорт. От 2013 година до днес са закупени и пуснати в движение 67 нови автобуса, 22 нови тролейбуса, 6 нови микробуса, а скоро се очакват и новите 7 "Солариса", които ще обслужват новите квартали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай