Бургас пуска велосипеди под наем

Колелетата ще имат GPS-и против кражби

Бургас пуска велосипеди под наем | StandartNews.com

Бургас. Община Бургас пуска велосипеди под наем, за да облекчи автотрафика в морския град. Местните власти се надяват, че инициативата ще намали значително замърсяването на въздуха от автогазове и ще накара местните хора да предпочетат по-здравословния начин за транспорт.

Като за начало ще бъдат осигурени 120 велосипеда, които ще бъдат позиционирани в 12 различни пункта в целия град. Повечето от точките, на които може да се наеме велосипед, са позиционирани в районите на спортните зали в кварталите, в морската градина и до висшите учебни заведения. Всяко от колелетата ще бъде снабдено с GPS-устройство, което ще брани новата придобивка от крадци.

Според плановете на бургаските общинари велосипедите ще бъдат пуснати в града още в началото на следващата година. Вече е сключен договор за разработка на софтуер за отдаването под наем на превозните средства. С него на практика е стартирала първата част от проекта, който носи името "Велосипедният град - модел на модерна градска мобилност". Той се изпълнява по програма за малки проекти на глобалния екологичен фонд, по който община Бургас спечели финансиране от над 190 000 лева.

"На по-късен етап ще бъдат избрани още няколко комуникативни точки в града, където да се направят още велосипедни пунктове. Този проект няма как да се случи, ако не правим велоалеи. За да не губим време едновременно ще създаваме нова инфраструктура за велосипедния транспорт и ще въвеждаме нови услуги като рент-а-байк", коментира кметът Димитър Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай