Бургас пред екокатастрофа: Руши се дигата край Маринка, по която върви продуктопровода

Бургас пред екокатастрофа: Руши се дигата край Маринка, по която върви продуктопровода | StandartNews.com

Скъса се стената на язовир „Черни връх", областта е в бедствено положение

Обстановката след наводнението в Бургас се усложнява. Преди минути бе свикан областния кризисен щаб, който обяви бедствено положение в цялата бургаска област. Властите предупредиха, че на много места в региона ситуацията е критична. Няколко язовира край селата Маринка и Извор преливат от часове. Има огромна опасност да се скъса дигата на язовира край Маринка. В критично състояние е и дигата на нефтопристанище Росенец, алармира кметът на Бургас Димитър Николов.

"Дигата всеки момент може да се скъса. Лошото е, че по тази дига върви продуктопровода с горивата на ЛУКОЙЛ Нефтохим. Има голям риск да стане екологично бедствие", заяви кметът Димитър Николов. Той е информирал за ситуацията ръководството на бургаската рафинерия.

В същото време остава и опасността от скъсване на дигата на язовира в село Маринка, както и на два водоема в бедстващото Извор, уточни областният управител Павел Маринов.

Късно след обяд днес се скъса стената на язовира край село Черни връх. Огромно количество вода заля пътя Бургас – Средец.

Рибарското селище „Ченгене скеле" е залято, а тежка техника и екипи се опитват да стигнат до бедстващи хора там. Това съобщи кметът на Община Бургас Димитър Николов. В момента се извършва и евакуация на живеещи в първите къщи на село Извор, тъй като водата от прелялата река и язовира са достигнали до домовете им. Хората ще бъдат настанени на втория етаж в кметството.

От кризисния щаб обявиха, че валежите в региона достигнаха рекордни стойности от 220 литра на кв. метър за по.малко от денонощие. Засега няма жертви и бедстващи хора

Пътищата Созопол - Бургас, Бургас. Извор и Бургас - Средец в двете посоки остават затворени

„Обилните валежи са придружени и от ураганен вятър, който достига до 28 м. в секунда и създава опасности за наранявания от паднали предмети, клони и дървета. Всичко това генерира неочаквани рискове за населението и затова Кризисният щаб препоръчва и настоява гражданите да не предприемат пътувания из областта тази вечер и по възможност утре през целия ден. Напомняме, че лична отговорност е на всеки да не предприема действия, които могат да застрашат живота и здравето му в този критичен момент на бедствие, което според прогнозите ще продължи до понеделник", съобщиха от областната администрация.

През изминалия ден особено тежко бе положението в Крайморие, село Черни връх, Рибарското селище, което продължава да е откъснато от света. Има големи наводнени площи в с. Равна гора, Ново Паничарево, Кости, Бродилово, Ясна поляна.

Има една срутена къща в комплекс „Меден рудник", но за щастие без жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай