Бургас под полицейска обсада

Хиляди евреи идват за тяхната Нова година

Бургас под полицейска обсада | StandartNews.com

София. Бургас ще бъде под полицейска блокада в предстоящите дни. В града пристигат нови групи израелски туристи, които ще посрещнат у нас Еврейската Нова година, наричана Рош Ашана.

Повече полиция ще има на летището. Близо хиляда израелски туристи се очаква да прекарат празниците на море у нас, съобщи бТВ.

Общо четири полета от Тел Авив кацнаха днес на бургаското летище. Властите са подготвени за наплива на израелски туристи Празнуването започва тази вечер, при залез слънце.

Засилени, но не и извънредни мерки за сигурност посрещнаха израелците. Зоната за пристигащи е отцепена предварително, полетите все още не се обявяват публично, а автобусите, които трябва да ги отведат до Слънчев бряг, са отделени от останалите.

„Предварително се проверява самото превозно средство за наличие на взривни вещества, с технически средства, със специализирано куче, което да открива взривни вещества", обясни началникът на ГПУ - Летище Бургас комисар Андон Андонов.

От съображения за сигурност, дори в хотелите, където израелските туристи имат резервации, до последно не знаят кога ще пристигнат. Повечето израелци идват като индивидуални туристи и нямат специални изисквания за празниците.

Специфичното за Еврейската Нова година е, че тържествата продължават 48 часа, а днес за тях ще настъпи 5773-та година от Сътворението на света. За евреите Нова година е по-скоро семеен празник, когато отправят молба към Бога за прошка на греховете през предходната година. На празничната трапеза ще бъде сложена и риба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай