Бургас - новата люпилня за кадри

Бургаската екоминистърка Ивелина Василева и Лиляна Павлова - водещият тандем на женското царство на Борисов

Бургас - новата люпилня за кадри | StandartNews.com

Освен с големите творци градът се гордее и с атрактивната среда за бизнес

Морската перла вече разполага с две министърки, може да извади и президент

Доскоро Бургас бе познат като люпилня на творци. Сред многобройните таланти, огрели родината от изток, са артистите Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Тончо Токмакчиев и Димитър Рачков, музикалните легенди Райна Кабаиванска, Кичка Бодурова и Тончо Русев, лирични поети като Недялко Йорданов и останалата вечно млада Петя Дубарова, писатели от калибъра на Антон Дончев и поети от класата на Христо Фотев.

Докъм XIV век Бургас е бил малко рибарско селище, а главният на залива град от дълбока древност е бил Деултум - днешен Дебелт. Покачването на равнището на Черно море е довело до постепенното заблатяване на равнината около лимана. Пристанището се е преместило на изток, към съвременния Бургаски залив.

В началото на XX век градът приютява хиляди тракийски бежанци, а впоследствие по време на индустриализацията тук се стичат хора от цяла Странджа. Последните години покрай туристическия бум, икономическото възраждане и ефективното управление на действащия кмет Димитър Николов, градът печели безапелационно славата на добро място за бизнес и живеене. Признанието не е изненадващо - освен че през лятото там е столицата на купона, градът разполага с уютна архитектура, модерна инфраструктура и неповторим колорит. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в общината е с 12% по-висок от средната стойност за страната, а безработицата е на минимални нива. От влизането в ЕС през 2007 г. досега общината е получила евросубсидии за над четвърт милиард лева, или 1152 по лв. на човек от населението, която я нарежда втора след Габрово. За нарасналия апетит на чуждите предприемачи говори и започналото този месец изграждане на логистичен хъб от китайски компании на стойност 20 млн. евро и летящия старт на индустриалната зона.

След като напреднаха в стопанско отношение, днес бургазлии изглеждат решени да покорят и държавния връх.
Символично министърът на икономиката Божидар Лукарски избра Бургас да се врече във вечна вярност на любимата си. Да направи сватбата си в града, който е пример за икономически успех, определено е повод за гордост. Зад този тънък политически нишан се задават нови реалности. След като дълги години черноморската перла не бе представена подобаващо по върховете на властта, с изключение на бившия парламентарен шеф Гиньо Ганев и неколцина други, Бургас тази седмица успя да пласира втори министър в кабинета "Борисов". Заелата мястото на Ивайло Калфин, напуснал солидарно с АБВ, социална министърка Зорница Русинова се присъединява към землячката си Ивелина Василева, която отговаря за екологията и околната среда.

Василева е сред най-добре спряващите се министри в кабинета "Борисов" 2. Натрупала е солиден опит първо като регионален мениджър на "Ериксон", впоследствие във ВиК-Бургас, и след 2007 г. като зам.-кмет по евроинтеграцията. Зеленият ресор в правителството е изключително чувствителен и всеки титуляр попада между чука и наковалнята, между натиска на бдителните природозащитници и интересите на индустриалците. Досега Василева умело се справя, което дава увереност на герберите, че бургазлийки знаят как се върти държава.

Пресният министър на труда и социалната политика Зорница Русинова се изкачи с едно стъпало от зам.-министерския пост. Досега тя отговараше за оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", по която вече тръгнаха първите 120 млн. лв.

Русинова заемаше същия пост и в първото правителство на Борисов, и е един от най-подготвените кадри - тя е държавен служител от кариерата и преди е била главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в социалното министерство. Миналата година светкавично повишение получи и друг бургазлия - Жечо Станков, който бе назначен за зам.-министър на енергетиката. В министерството той скочи като на шега от Общинския съвет в Бургас.

Слабостта на премиера към морския град е очевидна през последните две години той го посещава по-често от всички останали кътчета на отечеството. На голяма част от мероприятията плътно до Бойко Борисов е бургаският градоначалник. Въпреки отричанията на лидера на ГЕРБ, Димитър Николов си остава най-силната възможна кандидатура на партията за президентските избори. На последния вот той за трети път бе избран на първи тур с 84 на сто от гласовете, а подопечният му град се превърна в пример и знаме на европейска България.

Две министърки е едно добро начало за бургазлии, но пък издигането на държавен глава би сложило венец на съвременното възраждане на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай