Буреносен вятър повали дървета в Хасково и Кърджали

Буреносен вятър повали дървета в Хасково и Кърджали | StandartNews.com

Хасково. Буреносен вятър във вторник следобед изпочупи стотици клони в Хасково и Свиленград. Вятърът с посока север-северозапад, последва пороен дъжд, който се изсипа в региона по обяд. Между 11 и 12 ч. на квадратен метър паднаха сред о 15 л. дъжд, което е голямо количество за кратко време, коментираха от местната метеорологична служба. По техни данни по време на валежа температурите са паднали до 11, 7 градуса.

След интензивния дъжд, пекна слънца, което проби облаците, а след това и задуха. Средната сила на вятъра през целия следобед остана между 17 и 20 м. в секунда, но с пориви до 25 метра.

Най-тежката щета е върху лек автомобил Пежо, което беше смачкано от паднало дърво.

В Свиленград разчистването на падналите клони върху паркираните коли започна веднага от местното общинско предприятие по благоустрояване, обясниха от общината. Вятърът е помел и много сергии от Кръстовденския панаир, който е в Свиленград тази седмица.

Мощен порив на вятъра в Хасково пък пречупи като солетка дърво до оградата на двуетажна сграда. При сгромолясването високите клони изпочупиха част от прозорците на зданието.

Пожарникарите от Хасково се заеха с отстраняването на дървесината, която надвесена и над пътеката към входа на жилищата, за да могат хората да се приберат по домовете си след работа.

Силен вятър стана причината и за погрома на дървета на пътя за село Узунджово. Пожарникарите разчистваха и след паднал ствол на дърво на пътя за с. Стамболийски.

Според метеоролозите в четвъртък времето в хасковски регион ще утихне и ще бъде предимно слънчево.

Като любопитна подробност от службата посочиха, че именно на 23 септември е измерена най-ниската септемврийска температура за 100 години. Това е било през 1915 година, когато в Хасково температурата е паднала на 3,5 %. Според статистиката най-високата пък на този ден е била 35,3 градуса, измерена през 1943 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай