Бум на грипа след школската ваканция

Бум на грипа след школската ваканция | StandartNews.com

Очаква се до дни епидемии в още 4 области и София

Грипът продължава да набира инерция. Въпреки че епидемията вече беше обявена в пет области Бургас, Плевен, Стара Загора, Добрич и Варна, в останалите тепърва предстои. Нахлуването на заразата няма да спре дори предстоящата междусрочна ваканция.

От събота до 3 февруари включително всички ученици няма да учат. Очакваме следващата седмица епидемия да се обяви в още няколко области, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него най-вероятно е сред тях да попаднат Пловдив, Пазарджик, Сливен, Ямбол и дори София. Тази година грипът започна по-късно в сравнение с миналата. Тогава пикът на заболяването беше през втората-третата седмица на януари. Сега специалистите очакват най-много заразени да има в идващите 1-2 седмици.

Последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести сочат, че към миналия петък новите случаи на грип са били 6632. Общата заболеваемост в страната пък е 174,47 на 10 000 души. Пипналите грип са се увеличили рязко с близо 2000 спрямо предходната седмица. Зимната ученическа ваканция обаче не може да спре грипната епидемия, но може да я ограничи. Обикновено заболеваемостта намалява при малките ученици, тъй като те се прибират в домовете си. По-големите обаче не спират да излизат и затова продължават да се разболяват, каза д-р Кунчев. Официалните данни сочат, че най-висока е заболеваемостта в страната за младежите над 14 години, както и за активно работещите хора. Най-малко боледуват пенсионерите. Днес заради грипната епидемия 396 училища в страната не работеха, съобщиха от МОН. Неочакваната ваканция няма да се отрази на края на срока, защото оценките са оформени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай