23:10 ч.

24.04.13

3 мин.

5292

1

4

Будят пациенти при операция от тумор

от Красимира Темелкова |

Будят пациенти при операция от тумор

Болният не усеща дискомфорт, някои дори не помнят, че са отваряли очи


София. Да си буден, докато ти оперират мозъка. Звучи като във филм на ужасите, но всъщност е една изключително успешна и новаторска техника за операция на мозъчни тумори. За нея разказва пред "Стандарт" доцент Николай Габровски - един от най-изтъкнатите български неврохирурзи. Той е шеф на Клиниката по неврохирургия към "Пирогов" и национален консултант по неврохирургия.


Техниката се нарича будна краниотомия или будна операция. Това са интервенции, при които болният по време на самата операция се събужда и се влиза в контакт с него и той трябва да изпълнява определени неща. "Ако например работим в близост до зоната, която отговаря за говора, можем да събудим пациента и да проверим дали, доближавайки определени зони от мозъка, неговият говор ще се наруши. По този начин разбираме докъде трябва да спрем обяснява метода на работа доцент Габровски. През цялата интервенция пациентът е напълно обезболен и не усеща дискомфорт. Лекарите го връщат към съзнание и започват да контактуват с него за кратко, след което отново го приспиват. Имаме пациенти, които изобщо нямат спомен за това, а други, които си спомнят, не споделят да са изпитали болка, разказва доктор Габровски. Според него засега резултатите са много добри. Този вид операция изисква изключително високо ниво на синхрон между хирургическия и анестезиологичния екип, както и високо ниво на контрол над чувствителността на пациента.


Шефът на клиниката по неврохирургия в "Пирогов" разказва и за една много авангардна технология, в която България е пионер. И в Европа не всички клиники разполагат с подобно оборудване. Става дума за "оцветяване" на туморите, което позволява те да флуоресцират по време на операцията, да бъдат наблюдавани със специален микроскоп и така да се виждат много по-ясно границите на образуванието.


Доцент Габровски не пропуска да спомене и възможностите на съвременния интраоперативен ултразвук, който дава възможност на лекарите в реално време да се ориентират каква част от тумора е махнат и съответно доколко са успели да отнемат желаното количество.


Неврохирургията напредна изключително много през последните години, доволен е доцент Габровски. Той признава, че за съжаление на много хора им се налага да се сблъскат с диагнозата "мозъчен тумор". Най-често туморите се разделят на доброкачествени и злокачествени. Не всички злокачествени тумори обаче се развиват толкова бързо и агресивно, така че диагнозата да обрича на смърт. Същевременно някои доброкачествени образувания имат макар и бавен, но много упорит растеж и в дългосрочен план представляват опасност за живота и здравето на пациента, казва доцент Габровски. Методите, които се използват за операция, са сходни и при двата типа. През последните години има напредък, който позволява да се лекуват по-добре туморите на мозъка. Първият голям скок, който е направен още преди 30 години, е въвеждането на скенерите, тъй като те дадоха възможност да се вижда какво има зад черепната кутия. Последва въвеждането на ядрено-магнитния резонанс. Има и някои нови методи за диагностика като ПЕТ скенер, което изследва метаболитната активност на структурите, обяснява още доктор Габровски.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:40 · 25.04.2013
Умря циганката която хвали неврохирурзите.Пациентите и след операция мрат като мухи , затова пътуват в чужбина.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент