Будител със скалпел

Будител със скалпел | StandartNews.com

Емиграцията на младите лекари е най-голямата тревога на зам.-шефа на БАН

"Будители, наука, образование" на издателство "Захари Стоянов" е сред най-новите заглавия на книжния пазар у нас. Неин автор обаче е не историк, а един от най-добрите хирурзи в страната - акад. Дамян Дамянов.
"Писането е начин на изява на личността, при мен то не е плод на целенасочена дейност, а на твърде широките контакти и обществена дейност, които имам", признава той. А те определено са много - водещ хирург в страната, началник на клиниката по хирургия в университетската болница "Царица Йоанна", преподавател в МУ-София, зам.-председател на БАН и не малко други. "Около 50-55% от статиите в книгата са плод на участието ми в различни научни форуми", споделя акад. Дамянов. С писането и ровенето в историята ни той открива много достойни за уважение постижения на българите.

Иска ми се днес да имаме повече вяра

че и тук е правено добро, че има полезни неща, които сме създали, а не да следваме безусловно чуждите препоръки, да съсипваме образованието, полезните неща в здравната система и икономиката", казва акад. Дамянов. Освен това желае да сме повече като будителите. Поне десетина са тези, които уважава най-много сред тях. Безспорно първите двама са Паисий Хилендарски - дал ни първия пламък, и Васил Левски, пред когото всички се прекланяме, казва той.
"Будители, наука, образование" обаче не е единствената книга на акад. Дамянов. Той е участвал в написването на 22 учебника и научни книги. Освен това има над 200 публикации в български и чуждестранни списания. Автор е на 2 изобретения, 1 полезен модел и 14 рационализации.

Номер 1 в сърцето му обаче е медицината

Изборът да стане лекар е лично негов. Родителите му не са се занимавали с тази професия. "До известна степен майка ми повлия за това решение", признава той. Сестра му също е лекарка, само че тя е избрала педиатрията. Неговото призвание се оказало хирургията. "Това е единственият метод, който води до дефинитивно лечение", обяснява той избора си. Така през 1971 г. той завършва висше образование по медицина във ВМИ - София, а през 1975 г. взема специалност по хирургия. За да бъдеш добър лекар обаче, дипломата не стига. "Много са важните неща, но на първо място е усетът към болния, с търпение да се ориентираш за проблемите на пациента, да имаш уши за оплакванията му, а не само да разчиташ на инструменталната диагностика", категоричен е той. Разбира се, трябва да си и невероятен професионалист. "А това се постига с много труд и усет, който е даденост от природата", допълва акад. Дамянов.
Преподаването е другата му страст. С нея се занимава от 40 г. Още през 1972 г. става стажант-асистент, а през 1995 г. вече е професор и ръководител на Клиниката по коремна хирургия в УМБАЛ "Царица Йоанна".

В кръвта ми е да преподавам

готов съм да предавам познанията си на младите хора, нямам тайни", казва той. За съжаление, такива почти не останаха в страната. Емиграцията сред младите лекари е масова. Причините за това са много, а недъзите в здравеопазването определено стимулират този процес. "Изпусна се броят на болниците, много от тях са концентрирани в големите градове, а в отдалечените места няма", посочва един от проблемите проф. Дамянов. Неблагоприятните условия за лечение и работа в обществените болници, нерационалното финансиране на клиниките, одържавяването на НЗОК са сред другите недъзи на системата според него. "Медицинското образование и специализирането на младите лекари също куца, заплащането им е друг проблем", допълва академикът. Според него липсата на адекватни мерки срещу емиграцията сред младите лекари поставя страната ни пред катастрофа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай