Британци искат БГ паспорти

Британци искат БГ паспорти  | StandartNews.com

Британци се спасяват от Брекзита, като взимат български паспорти. 30 поданици на Обединеното кралство вече са се обърнали с такова искане към посолството ни в Лондон, съобщи агенция Блумбърг. Мотивите им са, че не искат да се откажат от възможността да живеят и работят в Евросъюза. Затова правят всичко възможно да получат гражданство на страна от общността. "Обикновено не получаваме такива искания от британски граждани. Тази тенденция започна след референдума", коментира наплива вторият секретар на българското посолство Цветин Спасов.

"Много англичани сигурно сега ще искат гражданство, ние сме отворени, добре дошли са", заяви още в края на юни премиерът Бойко Борисов. Според данни на Евростат британците (6%) са трети по численост сред чужденците у нас след руснаците (28%) и турците (13%).

Англия иска мигрантите й от ЕС да останат

Повече от 80 на сто от британците искат мигрантите от ЕС, които в момента живеят във Великобритания, да останат дори и след Брекзит. Това показва проучване на организацията "Британско бъдеще", пише The Guardian. Резултатите сочат, че 84% са на мнение, че европейските граждани, които в момента живеят на Острова, трябва да останат. Само 12% искат намаляването на броя висококвалифицирани мигранти към страната, а 46% искат увеличаването му. 42% са на мнение, че броят им трябва да остане същият. 62% искат нискоквалифицираните работници да намалеят. Повечето британци признават, че са притеснени от натиска на голямата миграция, но и приемат предимствата, които мигрантите носят на икономиката и на обществото като цяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай