Божидар Димитров: Всяка година намаляваме с един град

Божидар Димитров: Всяка година намаляваме с един град | StandartNews.com

София. Всяка година нацията ни намалява с един град. Това каза директорът на НИМ Божидар Димитров пред "Стандарт". И уточни, че у нас се раждат годишно между 65 – 70, 000 бебета, а от друга страна умират средногодишно 110, 000 българи. Така отрицателна разлика е 40, 000 души, т.е. всяка година България намалява с един град като Ловеч, или като Смолян, даде за пример Димитров.

Шефът на НИМ обясни, че политиците са наясно с демографския проблем, но не казват как ще го решат. "Мърморят нещо за увеличаване на детските надбавки, за стоеж на датски градини, подобряване на детското здравеопазване. Чудесно, не може без това. Но само с леко вдигане на раждаемостта (защото „само леко" ще бъде ефекта) демографския проблем не се решава. Виждаме го в германския, унгарския и румънския случай", коментира още той.

Димитров даде пример с Румъния, където унгарският министър нa външните работи заяви, че въз основа на Закона за унгарското гражданство, приет в 2010 очаква 1 милион души от унгарски произход да получат унгарско гражданство. "Досега (от 2010 г. – насам) са го получили вече 660, 000 души. Законът предвиждал всеки чуждестранен гражданин, който е от унгарски произход да получава в рамките на 2-3 месеца унгарско гражданство без всякакви допълнителни изисквания", добави историкът.

"Унгария е държава като нас – отвсякъде граничи със себе си. Имам предвид, че загубила като нас и двете световни войни тя бе орязана на мирните конференции след войните от ред територии, населени с унгарци в полза на държаните победителки – Словакия, Полша, Сърбия, Румъния, Украйна. Унгарските малцинства обаче оцеляха. Само в Румъния унгарците са 2,5 млн., във Войводина (Сърбия) 300, 000, в Словакия 600, 000, в Закарпатска Украйна 150, 000 и т.н.", продължи Димитров и изтъкна, че в Румъния е приет аналогичен закон, а в Молдова той е още по-либерален.

За разлика от унгарците румънците досега не са дали сведения колко са получилите гражданство след 2010 г. Моите сведения от източници от Румъния пожелали анонимност са 450, 000 души, обяснява Димитров.

"В 82 милионна Германия се раждат само 625, 000 бебета годишно, а умират 830, 000 германци. Ножица с отрицателен знак от близо 200, 000 души, но Германия компенсира отрицателния прираст с даването на гражданство на около 180, 000 души годишно на немци от Русия, Украйна, Казахстан (там живеят над два милиона немци), от Румъния, Полша, Чехия и Словакия. А също и на гастарбайтери от цяла Европа, Турция, Близкия изток и Северна Африка, живеещи и работещи от десетилетия в Германия и вече отгледали поколения", обясни директорът на НИМ.

Димитров смята, че "решаването на демографския проблем може да стане само, когато паралелно с мерки за вдигане на раждаемостта по модела на Германия, Унгария, Румъния, а напоследък и Русия започнем да даваме усилено гражданство на българи от диаспората". Те са (в Македония, Сърбия, Албания, Косово, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Казахстан, Германия и Турция) около 3, 5 – 4 милиона души.

Ако някой иска да реши демографския проблем не може да го направи без драстични промени в Закона за гражданството, категоричен е Божидар Димитров. И уточнява, че те трябва да бъдат в духа на законите на Германия, Унгария и Румъния. "Необходими са ни поне 100, 000 гражданства годишно всичко друго е прах в очите", заключва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай