Божидар Димитров стана почетен войвода

Божидар Димитров стана почетен войвода | StandartNews.com

София. "Ако знаех, че за мене ще се кажат толкова хубави неща, щях да докарам и жена ми". С тези думи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, облечен в традиционна българска риза с шевици и препасан с широк червен пояс, прие наградата "Апостол на българщината", връчена му от Сдружение "Пазители на българщината".

Преди продуцентът на ансамбъл "Българе" Христо Димитров да му даде почетния плакет, танцьорите буквално взривиха събралите се гости във фоайето на НИМ с музикално-сценичната си композиция от комитски песни, озвучени допълнително и с револверни изстрели. Тържеството бе уважено и от председателя на НФСБ Валери Симеонов, който също се бе издокарал за случая с войводско одеяние. В поздравителното си слово той каза, че за него Божидар Димитров е бил човекът, който го е научил на патриотизъм и му е вдъхнал оптимизъм за бъдещето на България.

Наградата е чисто морална и ще се присъжда всяка година на най-достойния за годината български патриот, обясни още Христо Димитров. Тази година, по изключение, тя е присъдена на двама души - на проф. Божидар Димитров и на британския учен, меценат и популяризатор на българския фолклор Йън Андерсън. Който я прие също облечен в костюма на шоп "белодрешко".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай