Божидар Димитров: Не съм използвал държавни пари

Божидар Димитров: Не съм използвал държавни пари | StandartNews.com

"Изборът на фирмата, на която е възложена изработката на каталог, е бил съобразен само със срока, в който е трябвало да бъде издаден той, за да се реализира дарение от строителния предприемач Добромир Петров", разказа проф. Божидар Димитров повод обвиненията на комисията "Антикорупция", че е сключил договори с фирмата на дъщеря си и така е бил в конфликт на интереси. И добави: "Предметите остават в полза на държавата. Каква фирма на дъщеря ми? Фирмичка. Книжката е отпечатана, а фирмичката фалира бързо. Знам кой е направил този донос."

"Добромир Петров имаше ценна колекция от антично стъкло - рядко се натъкваме на толкова запазени предмети при разкопки, и керамика - над 100 униката, поиска да дари своята колекция на НИМ. Обадиха ми се от ДАНС в 1 ч през нощта да я приема. Отворих музея. Научих, че човекът, който ми предложи това преди 3 г. - Андрей Младенов, ръководител на звено в полицията, е преместен. Не му отказах. Условието беше да се издаде бързо каталог на находките, преди да се осъществи дарението. Това струваше на дарителя 20 хил. лв. - спонсорски, и той ги даде", обясни той за връзката си с Петров, който според него сега работи в чужбина. "Човекът после изчезна", казва историкът.

Но колекцията му, която е много ценна, е във фондовете на НИМ. Не са ползвани държавни пари за каталога, твърди проф. Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай