Бойко зове Василев да се върне у нас

Бойко зове Василев да се върне у нас | StandartNews.com

Банкерът ходил в къщата на премиера, за да се извини за протестите пред дома му

Ще го чакам на границата с жандармерия, ако иска, заяви Борисов

Премиерът Бойко Борисов призова чрез медиите банкера Цветан Василев да се върне в България. Както е известно, собственикът на фалиралата КТБ е от месеци в Белград, а тамошният съд гледа дело за екстрадицията му у нас по искане на българската прокуратура.

"С това, което имам като власт, ще осигуря не НСО - ако иска жандармерия, ако иска каквато и да е охрана", обърна се задочно към Василев министър-председателят. В отговор на въпрос Борисов заяви, че по настояване на банкера двамата са се срещали миналата година в дома на премиера в Банкя. "Няма да ми повярвате, но аз се заклевам - Цветан Василев дойде да ми се извини за това, което са ми причинили той, Николай Бареков, ТВ7 и цялата тази пасмина, която ме беше обградила. Всяка сутрин стотици платени, които ги показвах, че са платени, ми обграждаха къщата", каза Борисов, припомняйки протестите пред дома му през 2014 година.

По думите му месеци наред Василев го молел за среща. "Накрая му казах: "Ела в Банкя, но мен ме наблюдават" - тогава многократно казвах, че следят къщата ми", уточни Борисов. И продължи: "Казах му: "Не виждам тема за разговор, защото твоите башибозуци, ордите на Бареков, всяка сутрин са пред дома ми, разболяха детето ми - нямаше телевизия, където да отида, без да я обкръжат". Борисов отговори на въпроса за Василев, след като даде показания по делото срещу ексшефа на разузнаването Кирчо Киров. Премиерът разказа, че банкерът отишъл до дома му в Банкя и влязъл с колата си директно в гаража му. Вероятно по този повод Василев заяви преди дни, че се е добрал до Борисов едва ли не по криминален начин. "Криминалните обстоятелства са моята къща. Кое е криминално, бе, г-н Василев. Аз насила ли ви доведох в моя дом? Що за интереси са това - всеки да дойде в Банкя", възмути се Борисов.

Министър-председателят посочи за основни виновници за кризата с КТБ предишното правителство. "Ако аз бях тогава премиер, Дянков - министър, и Цветанов - министър, това нямаше да се случи", каза Борисов. "Неколкократно сме спасявали банки и сега го правим", отбеляза премиерът. Борисов заяви, че се ангажира лично с притесненията на Василев за сигурността му и дори лично ще посрещне с журналисти банкера на границата със Сърбия. "Ще го арестуват, ще му определят домашен арест и ще го разпитат", каза Борисов. "Не искаме да взимаме на никого нищо, искаме парите, които фондът за гарантиране на влоговете даде, да бъдат възстановени с продажба на имуществото на КТБ", заключи премиерът. "Веднага ще се обадя на Цветан Василев, за да му предам призива на премиера Бойко Борисов да се върне у нас", заяви пред "Блиц" единият от адвокатите на банкера - Константин Симеонов. Той обаче обяви, че няма как Василев да се прибере у нас, тъй като в момента е в процедура по екстрадиция.

По-късно през деня шефката на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова също отправи покана към мажоритарния собственик на банката Цветан Василев да бъде изслушан от комисията. По-късно от името на "БРОМАК" ЕООД адвокатското дружество на Менко Менков и съдружници разпространи писмо, в което се казва, че банкерът няма нищо против да бъде разпитан от представител на комисията, но в Белград.

Никога не съм се срещал с банкера

Лютви Местан, председател на ДПС

Никога и при никакви обстоятелства не съм се срещал с лицето Цветан Василев. Не само преди рухването на КТБ, никога през живота си не съм имал нито една среща, дори телефонен разговор с това лице. Не съм имал дори случаен визуален контакт с това лице - да се озовем на едно и също място по едно и също време, на коктейл или на друго мероприятие. А защо твърди такова нещо питайте него. ДПС иска истината и цялата истина, пълната нередактирана до последния детайл истина, по казуса КТБ.

Цонев: КТБ е като финансова пирамида

Цветан Василев е управлявал банката си като финансова пирамида. Това заяви пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев. "В момента в комисията се опитваме да разберем как се е случил този модел четвъртата по големина банка да бъде превърната във финансова пирамида", коментира той и допълни, че с последното си интервю обвиняемият банкер "много е помогнал". "Показа ни как точно е източена - вид бизнес модел, при който едни инвестиционни дружества инвестират в инвестиционни проекти. Това би било бизнес модел, ако собствеността, получена с кредити от банката, т.е. с парите на депозантите и вложителите, оставаха в тези дружества, а те не остават. Давам един прост пример - тези дружества взимат кредити от банката по личното разпореждане на Цветан Василев, после ги дават на други, те на други и след това той придобива една собственост. Давам пример с най-голямата компания - БТК, която е обект на няколко прехвърляния и заради която странстващи инвеститори, като някой си г-н Луврие, шетаха из страната тия дни. Четири дружества на Цветан Василев - "Бромак", ТЦ-ИМЕ, "Технотелинвест" и "Бромак телеком инвест", с кредити от банката придобиват 43% от телекома. След това през месец юли Цветан Василев продава тяхната собственост на една офшорна люксембургска компания. И влизат квесторите, банката е под особен надзор, БНБ иска запор на цялото имущество на банката, съдът запорира имуществото на банката, на тези четири компании. Но в тях няма БТК", разказа Цонев. Според него 70% от портфейла на банката е раздаван на такива фирми "бушони", а в света наричат това "финансова пирамида".

Искров предложи БТК да се върне в банката

"Ако Цветан Василев иска да помогне, както твърди, нека си върне активите в патриомониума на банката". Тази препоръка отправи вчера гуверньорът на БНБ Иван Искров по време на заседание на ресорната парламентарна комисия. Той подчерта, че Централната банка е работила за оздравяване на КТБ. "За наша голяма изненада и неудоволствие одиторите в рамките на 10 дни активна работа установиха, че не биха могли да се изкажат за качеството на активи в размер на повече от 3,5 млрд. лева. Поради тази причина никой от политиците не поиска да поеме риска да се пълни каца без дъно, тъй като не е ясно какво има в тази банка", допълни Искров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай