Бойко: Няма да пипаме плоския данък

Бюджет 2013 е възможно най-добрият, категоричен е премиерът

Бойко: Няма да пипаме плоския данък | StandartNews.com

Бургас. Премиерът Бойко Борисов разкритикува кабинета "Станишев" за плоския данък, но призна, че едва ли вече може да се говори за отпадането му. В този момент данъчната стабилност е много важна за бизнеса и инвеститорите, заяви министър-председателят в Бургас. Според него Бюджет 2013 е възможно най-добрият.

Плоският данък неслучайно го въведоха социалистите, защото е несоциален, каза Борисов. Как да има пари за социалните сфери с такъв нисък данък, който не прибира достатъчно средства в сметките на държавата, обясни премиерът. Той даде за пример Германия и Швеция, където средно по 60-70% от това, което изработи един човек, влиза в хазната и се дава на социално слабите. В България това е 7%. Така че Станишев, като говори за социална държава, да каже защо са го въвели. То ни отиваше ние да го въведем и щяхме да го въведем, ако я нямаше икономическата криза, каза Борисов.

Относно протестите на военните той коментира, че по времето на комунизма репресивният апарат на държавата е ползвал много привилегии. Приоритети при нас обаче са образованието, здравеопазването, културата, археологията, да възстановим спортните бази. В най-голямата криза платихме най-голямата техника, за какво могат да са недоволни. Всички искаме високи заплати, но бюджетът на държавата е това. Следващата година, когато държавата има повече пари, ще повишаваме нататък. Сега повишаваме пенсиите, минималната работна заплата. Просто толкова пари има държавата, толкова сме си произвели, обясни премиерът.

В Бургас Бойко Борисов посети ремонтираната сграда на Музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров" и откри обновената бургаска опера. На церемонията присъстваха министрите Лиляна Павлова и Вежди Рашидов, кметът Димитър Николов и директорът на културната институция Александър Текелиев

Докато някои приказват, ние показваме. Така, както сме обещали на българските граждани, предоставяме училища, опери, магистрали, естакади, пречиствателни станции, археология, спортни бази. Естакадата на „Меден рудник” я знаете, магистрала „Тракия” се работи след малко ще видите и пътя Ахтопол-Резово. На всички бургазлии да имат самочувствие действително този край е известен с таланти, каза при откриването премиерът. Ремонтът струва над милион и половина лева, осигурени по ОП “Регионално развитие”.

Кметът на Бургас Димитър Николов разказа, че преди 2 години е поканил почетния гражданин на Бургас Райна Кабаиванска и заедно с нея преминали по окъсан мокет, счупени седалки, лошо ремонтирани гримьорни. Сега на 12 декември тук сме поканили Моцартовата опера от Виена, която е най-известната в света. С голямо самочувствие можем да поканим световно известни изпълнители, защото именно сега нашата бургаска опера изглежда блестящо. Благодарение на средствата по ОП „Регионално развитие” имаме честа и удоволствието бургазлии да посещават една от най-красивите добре оборудвани и обзаведени сгради, посочи Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай