Бойко към шефа на "Миджур": Купете ни техника за унищожаване на бомби (ОБЗОР)

Бойко към шефа на "Миджур": Купете ни техника за унищожаване на бомби (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиерът нареди на военния министър спешно да прати писмо на Валери Митков

Спешни указания как да бъдат унищожени бомбите от Горни Лом даде премиерът Бойко Борисов на военния министър Николай Ненчев.

Той поиска мините да бъдат утилизирани от държавата, но с техника, закупена от собственика. Това е едно от решенията за справяне с цъкащите 190 000 стари гръцки мини, останали на склад край Горни Лом след взривовете там по-рано тази година. При тях загинаха 15 работници от завод "Миджур".

За унищожаването на бомбите е нужно да бъде закупена нова технология за ведомствения завод на Министерството на отбраната - ТЕРЕМ Костенец, стана ясно вчера от стенограмата на заседанието на кабинета. От думите на военния министър Николай Ненчев става ясно още, че сумата, нужна за техниката за утилизация на 1000 мини на ден, е около 4 милиона лева.

"Собственикът да бъде любезен да ни я закупи и да я предостави", казва премиерът Бойко Борисов по време на заседанието.

Ден по рано стана ясно, че започва поетапна утилизация на гръцките противопехотни мини, вкарани по частен път в България. "Около 4 милиона лева е, около 1000 мини на ден. Без никакви екологични проблеми, изключително съвременна технология", обяснява и Ненчев на колегите си какво представлява новата технология. Премиерът от своя страна съветва да се напише писмо, защото "написаното остава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай