Боян Петров изкачи връх Анапурна

Боян Петров изкачи връх Анапурна | StandartNews.com

Българският алпинист Боян Петров е изкачил днес най-смъртоностния осемхилядник Анапурна (8091 м). За покоряването на 10-ия по височина връх в света съобщи на своята страница във Фейсбук Пемба Шерма. Изкачването на върха става 35 г, след като Христо Проданов стана първия българин покорил осемхилядник – Лхотце (8516 м).

„Аз съм изключително щастлив да се знае, че клиентът ми, както и моя приятел Боян Петров от българия направи успешно изкачване на Анапурна 1, днес написа Шерма в страницата си.

Все още не се знае дали и втория български алпинист Атанас Скатов е изкачил Анапурна. Целта и на двамата, които катерят самостоятелно един от друг бе да покорят върха именно на 30 април. Общо 32-а алпинисти от цял свят са в подножието на Анапурна с амбиция да го изкачат до 1 май, защото от следващата седмица в района на върха се очакват обилни снеговалежи.

По професия Боян Петров е зоолог, който работи в Националния природонаучен музей в София. На 20 май 2014 г. става първият българин, изкачил третия по височина връх в света Кангчендзьонга (8586 м), както и първия диабетик, изкачил се на такава височина и без кислород. На 23 юли се изкачва на Броуд Пик (8047м). На 31 юли 2014 г. става първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 (8611м), което го прави и 35-тия човек, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Двойното му изкачване – на Броуд Пик и К2 за 8 дни, е и световен рекорд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай