Боян Петров изкачи К2 - вторият по височина в света

Боян Петров изкачи К2 - вторият по височина в света | StandartNews.com

Каракорум. Мечтата български алпинист да изкачи вторият по височина връх в света К2 (8611 м) вече е реалност.

Боян Петров е стъпил на върха вчера сутринта в 8 ч (местно време), съобщи climbingguidebg.com. От там се позоваваха на информация от Януш Майер – ръководител на програмата "Полски зимен хималаизъм", който е разговарял по сателитния телефон с полските участници във вчерашната атака на К-2. Според него Боян Петров е изкачил К-2 вчера, малко преди полския алпинист Януш Голомб. Почти веднага българинът е предприел слизане, като е подминал лагер 4 (7800 м), където отказалите се от изкачването Артур Малек и Павел Михалски са изчаквали връщането на колегите си Януш Голомб и стигналия по-късно до върха Марчин Качкан. Именно заради това досега не е имало информация за местонахождението на Боян Петров. Шестият алпинист от групата атакувала К2 - Симоне ла Тера (Ит) се е отказал рано от изкачването – още преди кулоара "Гърлто на бутилката", поради общо охлаждане и е тръгнал надолу.

Пред „Дневник" Боян Петров потвърди за изкачването и обяви, вече е базовия лагер.

След Петров, до върха вчера достигнаха поляците Януш Голомб и ръководителя на полската група Марчин Качкан. Артур Малек и Павел Михалски са се отказали на 150 м под К2 и са се върнали в лагер 4. Международният екип атакуваше К2 по маршрута Реброто на Абруци.

Това е четвъртата успешна атака на върха през сезона. При първите 2 на 26, 27 и 28 юли до К2 достигнаха рекордните 43 алпинисти.

До този сезон върхът е покорен от 300 алпинисти. За първи път до К2 (Чогори) стигат на 31 юли 1954 г италианците Ачиле Компаньони и Лино Лачедели. Върхът е открит през 1856 от европейска изследователска експедиция, ръководена от Хенри Хавершъм Гудуин-Остин. Той се намира в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай.

Името „К2" е дадено от члена на експедицията Томас Монтгомъри, тъй като върхът е бил вторият забелязан в Каракорум. Останалите открити от експедицията върхове са получили имена K1, K3, K4 и K5, които в последствеие са заменени съответно с имената Машербрум, Броуд пик, Гашербрум II и Гашербрум I. Въпреки че К2 също е имал местни имена, най-разпространено и използвано е останало „К2".

Атаката на върха започната от групата с Боян Петров започна на 30 юли през ноща срещу 31 юли, когато всички са били в лагер 4. Освен, че стана първият българин изкачил К2 Боян Петров става и първия с 3 осемхилядника в един сезон. През юни и юли той изкачи Канчендзьонга (8586 м) и Броуд Пик (8047 м). Изкачването на К2 от Петров се случи точно 60 г от първото изкачане на върха от италианци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай