Бой и погача за "вълците" на Путин (ОБЗОР)

Бой и погача за "вълците" на Путин (ОБЗОР) | StandartNews.com

Молебен за мир и единение на славяните посрещна рокерите в София

Преминаването на "Нощните вълци" през България праедизвика вълна от недоволство сред населението. Мнозина обаче се зарадваха, че рокерите на Путин идват у нас. Противоречивите настроения на народа не попречиха на руснаците да изпълнят мисията си, обявена като път за мир и обединение на славяните.

Прочулите се като любимци на Владимир Путин руски рокери "Нощни вълци" влязоха с гръм и трясък в София. Посрещна ги бой между русофили и русофоби, а моми с народни носии им поднесоха топла погача и сол пред храм-паметника "Александър Невски". Тълпата бе охранявана плътно от полицейски кордон, а от храма извадиха икони, излязоха и свещеници.

"Вълците" пристигнаха за час и половина от Тетевенския Балкан, но закъсняха за посрещането им в София. Докато ги чакаха, възникна сбиване между събралите се две агитки от техни привърженици, предимно с леви идеи, и противници - главно познати протестъри от лятото на 2013 г., прочули се като "соросоиди". Рокерите се забавиха, защото прекараха вечерта в Троянския манастир, където ги посрещна лично игуменът. Преди това руснаците се качиха с моторите си на емблематичния и за двата народа връх Шипка. По пътя си срещаха одобрителни поздрави, както и размахване на среден пръст. В крайна сметка въпреки противоречивите настроения и инцидентите в Бургас и София не попречиха на "Нощните вълци" да изпълнят похода си в България. Точно в 14 ч вчера те паркираха огромните си двуколесни машини пред "Александър Невски". Обстановката се нажежи до крайна степен. От едната страна на храма се дочуваха скандирания: "Тук не е Москва", "Путин терорист". Недоволните развяваха български и украински знамена. Полицаите обаче овладяха конфликта, тъй като и привържениците на Путин не бяха безучастни и скандираха обидни реплики към противниковия лагер. Заедно с "вълците" пристигнаха и българските им колеги от мотоклуб "Велика България". Трима свещеници от храма - отец Петър, отец Георги и отец Стоян, веднага дадоха знак и бе отслужен молебен за мир и единение на славянските народи. "Здравейте, скъпи братя българи! Щастливи сме, че стъпихме на българска земя. Ние сме славяни, братя и затова трябва да сме единни", поздрави присъстващите на площада лидерът на групата Андрей Бобровски. Руснаците бяха поръсени със светена вода, но така и не успяха да влязат вътре в храма да запалят по една свещ. Причината бе, че протестиращите бяха заели централния вход, а голяма част от тях стояха и до самия храм.

Близо час рокерите разговаряха и си правиха селфита с многобройните си фенове . Един от "руските вълци" бе изумен от татуировката на ръката на жена с надпис "Ночные волки". България е първата страна от славянския поход на мотористите. Тук те засадиха липа. "Именно липата се смята за славянски символ, обединяващ всички славянски народи. В него стволът е общата ни история, клоните са народите, листата са хората в съответните страни, които са тринадесет на брой", поясни лидерът на "вълците" Андрей Бобровский. "Благодаря за топлия прием. Благодарен съм и на всички български мотоклубове, които направиха нашето идване възможно. Изминахме 6000 км в пороен дъжд и силно слънце, за да се срещнем с вас. Но нищо не ни спира да изпълним нашата мисия, а тя е славянският мир! Ние сме борци против агресията и войните по света. Когато славяните живеят в мир, те ще са единни и силни и никой няма да е в състояние да ги пречупи!", заяви Бобровский. Лидерът на рокерите поясни пред медиите, че те не са политици и нямат абсолютно никакви политически пропагандни намерения. "Проектът "Славянски мир" говори сам по себе си от наименованието си. Походът им цели сплотяване на славяните, по-близкото общуване и мир. Ако има хора, които са против мира, то това са просто безумци", поясни Бобровский. Той като баща на две момичета би искал децата му да живеят в мир. "Лично аз посвещавам този мотомарш на децата си. Когато пораснат, не бих искал да ме попитат защо нищо не съм направил за мира и дружбата между народите", бе категоричен лидерът.

"Ние само се гордеем от това, че ни асоциират с нашия президент Путин и ни наричат "вълците" на Путин. Това може само да ни радва. За нас той е велик човек, който управлява страната ни в името на народа, а не за своя изгода. Той промени много неща за благото на Родината ни", допълни Андрей. "В някои страни не ни пускат, плашат се от нас, защото ги е страх, че хората ще чуят от нас истината. При нас лукавите не се задържат, те падат на първия завой. Така че Европа се плаши от истината, която ние носим със себе си и споделяме с народа", поясни специално за в. "Стандарт" рокерът. Бобровский сподели, че не е участвал във военните действия в Донбас, но ако е бил там по времето на събитията, с гордост би защитавал родината си. "Нощните вълци" многократно са карали хуманитарни помощи за децата и населението на Луганск. "Длъжни сме да продължим мисията си за мир. Дори Европа има шанс за светло бъдеще", завърши "Нощния вълк".

Магдалена Ташева - депутат от "Атака"

Не ме учудва, че има агитка от платени мисионери, които ходят по пътя на "Нощните вълци", провокират проблеми и сблъсъци. Но най-недопостимото е, че те изразяват обществено мнение, твърдейки, че е от името на цялата страна. Те нямат нито мандат, нито права да говорят от името на целия български народ. Да не им се сърдим, и те деца хранят. Тези хора така заработват. Явно нямат друг по-достоен начин на препитание. "Нощните вълци" според някои хора правят нещо много нередно. Те носят послание за мир. Много люде не могат да преживеят това, че Европа от изток я грози мир. Присъствам тук, за да посрещна едни смели рокери, носещи мир и обединение. Бих искала да кажа "Добре дошли" на "Нощните вълци", които винаги ще бъдат приемани с открити сърца от българския народ.

Шаренкова се отчете с плакет на Цар Освободител

Светлана Шаренкова удостои "Нощните вълци" със специален медал и им подари стъклен плакет с образа на Цар Освободител. Председателят на Форум "България - Русия" се похвали, че е гостувала преди години на "вълците" в Русия заедно с 50 младежи от БСП.

Божидар Димитров прати икона на св. Тервел

Икона на свети Тервел бе подарена на Андрей Бобровски от Божидар Димитров. Шефът на Националния исторически музей се оказа страшен фен на "Нощните вълци". "С тази знаменателна икона бихме искали да изразим нащата солидарност със славянските народи за единение и съхраняване на вярата. Цар Тервел Български през 716 година успява да победи и разгроми двестахилядна арабска армия и по този начин да предотврати нашествията и набезите на арабския халифат към славянските народи. Тервел се счита за спасителя на Европа", каза Димитров.

Хирурга няма виза за Европа

Специална програма финансира мотористите за славянската обиколка на народите

Тарторът на рокерската банда и приятел на руския президент Владимир Путин, 53-годишният Александър Сергеевич Залдостанов, много повече известен с прякора си Хирурга, не е сред хората си, защото не му се дава виза за Европейския съюз. Това обясниха за "Стандарт" организаторите на похода. Поради тази причина Хирурга не присъства на мотокроса, минаващ през страната ни. Визитата е в рамките на мотомарша "Славянски свят 2016", който потегли на 23 юни от Москва в няколко лъча. Рокерите ще минат през 13 държави, а походът ще приключи в словашкия град Нитра. В него през 863 г. отиват братята Кирил и Методий и преписват богослужебните книги на първата славянска азбука - глаголицата. В Русия съществува програма за финансиране на такъв род мероприятия. Съществува специален фонд "Дороги Победы", който субсидира такъв род походи. На човек целият преход излиза около 2000 евро. "Всички членове на клуба са работещи, безработни няма", обясни предводителят им Андрей Бобровский. В момента клубът "Нощните вълци" наброява точно 5000 човека, жени по устав не се приемат. Повечето членове на клуба са бизнесмени, със среден и едър бизнес. Други са работещи във фирми. Всички са висшисти, имат семейства и деца. Самият Андрей Бобровски е с две висши образования - инженер по системите на летателните съдове и инженер-строител. "Нощните вълци" си имат и солиден бизнес, притежават огромен Байк център в Москва, няколко търговски компании и охранителни фирми. По различни държавни програми клубът получава и големи дотации. Само за 2015 г. сумата е 56 млн. рубли (около 1,5 млн. лева).

БГ моторджия

Напиват се с водка, а после ни псуват

"Тези, които протестират от другата страна, се напиват с руска водка, а след това псуват руснаците. Носят американски дънки и ругаят американците". Това бе мнението на моторджията от Благоевград Тони Рокера, който бе на площада.
"Да си моторист е начин на изразяване на свободата. От другата страна на храма са се събрали платени пенсионери, които до вчера са били комунисти, сега плюят Русия", обобщи той.

Реформаторите: Да се съберат на някоя поляна

"Нощните вълци" да се събират на поляни в покрайнините на София, а не в центъра на столицата. "От това, което видяхме в Бургас, те явно планират масови мероприятия на открито. Имаме закон, който урежда тези прояви. Могат да бъдат отклонени към покрайнините на града. Там на някоя хубава поляна да се съберат, да не притесняват гражданите на столицата. Все пак хората са на работа и не искат заради 10 или 15 човека целият център да бъде затворен. Те не са специални по никакъв начин", каза още Славов.

Знаме за българите

Лидерът на "Нощните вълци" Андрей Бобровски връчи знамето на "Славянски мир" на своя български колега Денчо Златанов със заръка да продължи рокерската традиция и да брани славянските ценности. "Ще продължим идеята да правим добрини, да засаждаме дървета и да подаряваме икони в името на запазване на славянските ценности", каза Денчо Златанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай