Борисов с ключ от входа на санирана кооперация

Борисов с ключ от входа на санирана кооперация | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Лиляна Павлова откриха реновирана кооперация до Военната академия. Както "Стандарт" писа по-рано, сградата е последната завършена по европейския проект "Енергийно обновяване на българските домове". В нея са инвестирани около 260 000 лв. за 8-сантиметрова изолация, и напълно нови 5-камерна дограма, щрангове за топла и студена вода и елинсталация.

Оркестър посрещна важните гости, които станаха своеобразни кръсници на реновираната сграда - тя вече носи името Резиденция "Парк Военно училище". Вместо да пререже подготвените за откриването ленти, премиерът се сдоби с ключ от входа на сградата. 

"Днес с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участвахме в откриването на най-старата санирана сграда в София. Кооперацията в центъра на столицата е построена през 1939 година, а пълното ѝ реновиране бе финансирано с 250 хил. лв. от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. Жителите на блока се похвалиха, че освен много по-добрите условия, оценката на апартаментите им също се е повишила значително. Близо 160 жилища в столицата са включени в програмата за енергийно обновяване, а над 750 блока трябва да бъдат санирани в страната до края на годината. По Националната програма за енергийна ефективност има 4000 заявления за участие, от тях почти 2000 са сградите със сключени договори, а 1600 сгради се ремонтират в момента или текат различни подготвителни процедури", сподели по-късно премиерът в личния си профил в социалните мрежи.

"156 сгради са санирани със средства от приключилата програма "Регионално развитие", изтъкна  регионалният министър Лиляна Павлова. "По националната програма има 4000 заявления за участие, а от тях почти 2000 са сградите със сключени договори", обясни министърът, като допълни, че 1600 сгради се ремонтират в момента или текат различни подготвителни процедури.

2000 сгради обаче чакат на опашката за финансиране и интересът се повишава ежедневно. Ако през 2017 г. бъде одобрен вторият 1 млрд. лв. за програмата, те също ще бъдат оправени. Допълнително има 300 млн. по новата оперативна програма за енергийно саниране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай