Борисов откри Северната тангента предпразнично

Борисов откри Северната тангента предпразнично | StandartNews.com

От днес шофьорите могат да пътуват по цялото 16,5-километрово трасе на Северната скоростна тангента.

Радвам се, че днес заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров пуснахме за движение последните 3 км от участъка. С тези думи премиерът Бойко Борисов откри пътното съоръжение. 

"Със Северната скоростна тангента се осигурява удобна връзка между северозападните и югоизточните квартали на София, подобрява се достъпът на най-отдалечените райони с центъра на столицата, улеснява се трафикът и се съкращава времето за пътуване. Тангентата е с 6 пътни ленти, по 3 в едно направление. Отсечката осъществява важна, бърза и директна връзка с главни пътни направления, през които преминава трафикът от и за Гърция, Румъния, Македония и Сърбия", уточни Борисов.

И допълни: "Инфраструктурният проект е важен и за страната, тъй като в потока от автомобили по околовръстния път на София се включва и трафикът от автомагистралите „Тракия" и „Хемус", път I-8 Калотина - София, I-6 София – Бургас и някои второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа. Проектът е на стойност 180 млн. лв. и е финансиран от ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г."

Премиерът инспектира и изпълнението на фаза 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Преди дни ЕК одобри строителството на обекта да бъде финансирано с европейски средства. Половината от участъка с дължина 5,5 км вече е изградена, а трасето е разположено след моста при река Какач до пътния възел със Северната тангента. "Западната дъга се явява естествено продължение на АМ „Люлин" и чрез нейното завършване ще се осигури подходяща връзка от и към Сърбия, ще се гарантира безконфликтното разпределение на локалния и транзитния трафик", смята Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай