Бони Петрунова поема НИМ /ОБНОВЕНА/

Бони Петрунова поема НИМ /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Доц. д-р Бони Петрунова е назначена за директор на Националния исторически музей, съобщиха от Министерството на културата. Тя поема поста, докато длъжността бъде заета въз основа на конкурс.

Доц. д-р Петрунова е признат археолог, ръководител на много експедиции и проекти. Била е зам.-министър на културата, заместник-директор на Националния археологически институт с Музей към Българската академия на науките (НАИМ-БАН). Ръководител на Секция по средновековна археология при НАИМ-БАН.

Ръководител е на повече от 50 археологически експедиции - теренни проучвания и разкопки. Ръководител на различни проекти, свързани с археологически проучвания, туризъм, популяризиране и опазване на българското културно-историческо наследство. Автор е на повече от 200 книги, статии, монографии, научно- популярни публикации.

Доц. д-р Бони Петрунова заема поста на досегашния директор на музея Божидар Димитров, който се пенсионира. Той ще бъде отличен от министъра на културата Боил Банов за изключителния му принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Церемонията ще се проведе в петък, 3 ноември, от 11:00 ч. в галерия „Средец" в Министерството на културата.

* * * *

Кой е новият директор?

Откри пръстена убиец, възкреси "Перистера"

Eдва ли има по-удачен наследник на Божидар Димитров в НИМ от доц. д-р Бони Петрунова.
Историци и археолози познават много добре нейната работа по разкриването, реставрацията и социализацията на знакови археологически обекти.

Доц. Петрунова е ръководител на повече от 50 археологически експедиции - теренни проучвания и разкопки. Ръководител на различни проекти, свързани с археологически проучвания, туризъм, популяризиране и опазване на българското културно-историческо наследство. Автор е на повече от 200 книги, статии, монографии, научно-популярни публикации.

Новият шеф на НИМ притежава богат организационен опит още от 1988 г., когато става учредител на археологическа карта на България, целяща популяризацията на намиращата се в музеите информация за археологическите обекти. Следва участието й в проект "Българските земи през ХV-ХVII в.", в организационен комитет за честване на годишнина от откриването на Панагюрското съкровище, в издаването на "Корпус на паметниците от територията на бившата Османска империя".

За изброяването на изследваните от доц. Петрунова български старини сигурно няма да стигне цяла страница. Два обекта заслужават особено внимание. Доц. Бони Петрунова върна блякъса на "Гълъбовата крепост" в Пещера. Днес "Перистера" е една от най-големите културно-исторически атракции у нас, вкюлчена е в редица маршрути. А след като през 2013 г. крепостта зае второ място в класацията "Чудесата на българия" в категория "Атракции", ръстът на туризва в Пещера скочи с над 10 на сто.

Дългогодишните проучвания на доц. Петрунова в крепостта Калиакра се увенчаха с куп открития, като най-интересното бе пръстенът убиец - уникално бигу с тайник за отрова, което е единствено по нашите земи.

Сред големите проучвания, които доц. бони Петрунова прави да разкопки на крепостта "Лютица" до Ивайловград, на крепостта "Хоталич" до Севлиево, както и съвместната й работа с проф. Николай Овчаров в софийския "Урвич". И една малко известна подробност - доц. Петрунова, преди да завърши Историческия факултет на Софийския университет, има и полувисше медицинско образование. Което й помага днес да идентифицира сама тленните останки на нашите предци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай