Болно сърце погубило Тодор (ОБЗОР)

Болно сърце погубило Тодор (ОБЗОР) | StandartNews.com

Експертизата категорична, че тийнейджърът е страдал от наследствено заболяване

Обвинението срещу Поничките може да отпадне

Сърдечни проблеми са довели до смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца. Това е заключението на петорната съдебномедицинска експертиза, която бе оповестена публично от прокуратурата. С нея се слага край на мистерията около смъртта на момчето. Лекарите са категорични, че не нанесеният от братята Иван и Десислав Дамянови побой е бил фатален за шампиона по таекоуондо.

Съгласно заключението на съдебномедицинската експертиза причината за смъртта е ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Ритъмните нарушения на сърцето са довели до сърдечна и дихателна недостатъчност.

Направените изследвания категорично доказват, че Тодор е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия /кардиомиопатия/, което има продължително протичане и постепенно развитие.

Вещите лица са категорични, че при това заболяване смъртта може да настъпи внезапно, бързо неочаквано и при видимо добро здраве на болния. Раните по тялото на момчето, открити при аутопсиите, се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична енергия. От държавното обвинение съобщиха, че констатираните наранявания по тялото на момчето са общо 28. Вещите лица отбелязват, че част от тях са получени при падането на земята, а други от проведената реанимация.

"Категорично трябва да се има предвид, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта. По своята медико-биологична характеристика тези травматични увреждания са причинили болка и страдание", се казва още в заключението на експертите. Наркотици и алкохол не са открити в кръвта на момчето.

След петорната експертиза обвинението срещу братята Дамянови, известни като Поничките, е под въпрос. Към момента срещу тях има повдигнато обвинение за убийство по хулигански подбуди. Двамата бяха пуснати от ареста срещу парична гаранция.

Предстои разследващите да съберат всички доказателства по делото, за да бъде преценено какъв да е изходът от образуваното досъдебно производство. От свои източници в прокуратурата "Стандарт" научи, че обвинението срещу двамата братя може да бъде преквалифицирано, спряно или прекратено с оглед новите обстоятелства. Срокът за това е двумесечен, считано от датата на инцидента - 12 януари.

Приятелката на починалото момче Грета описала подробно фаталната случка от 12 януари. След като Тодор натиснал клаксона, за да се разкарат двамата братя от пътното платно, единият от тях се обърнал и го напсувал. 18-годишното момче му отговорило, че ще слезе и паркирал колата. Слизайки от колата, Тодор бръкнал в джоба и извадил бокса. По думите на приятелката му, братята Иван и Десислав са нападнали първи момчето. Удряли го навсякъде. Грета се молела през цялото време на братята да спрат да бият приятеля й и да го оставят. Последните думи на момчето били "мамо, спокойно", след което затворил очите. Тогава се появил Мариян, който започнал да му прави сърдечен масаж. Тодор започнал отново да диша, но бавно. Последвали хрипове. При пристигането на екипа от спешната помощ един от лекарите казал, че мозъкът на момчето е останал много време без кислород и че в това положение ще бъде цяло чудо, ако оживее.

Лекарите му забранили да спортува активно

Първият преглед на 18-годишния Тодор при лекар заради проблемите със сърцето е бил през март 2014 г. в столичната Национална кардиологична болница. Поводът за консултацията е аритмичната дейност на сърцето му. Тогава тийнейджърът е бил активен състезател по таекуондо. След посещението в болницата лекарите излизат със заключение, че момчето трябва да води нормален начин на живот, да спортува леко, но без маратонски и състезателен тип усилия.

Приятелката на Тодор - Грета, също е знаела за проблемите му със сърцето. Това е разказала и пред разследващите при първия си разпит в деня на инцидента. Когато получавал силно сърцебиене, Тодор лягал и изчаквал да премине всичко. Таекуондото обаче било голямата страст на живота на Тодор. Обичал спорта, но заради заболяването оставил състезанията.

Приятел на бащата на Ани на съд за смъртта й

Трима мъже отиват на съд за зверското убийство на 4-годишната Ани Борисова в Гърция. Детето бе умъртвено, разчленено и сварено в началото на месец май м. г. Подсъдими по делото са бащата Станислав Бакърджиев, неговият приятел Насиф /Николай/ Ахмедов, който се издирва с европейска заповед за арест от есента на м.г., и трети човек, за който се знае, че е бил в апартамента. До момента той не е установен и заловен. По събран генетичен материал разследването е стигнало до извода, че е бил в жилището, съобщава сайтът Newsbg.eu. Обвиненията са за преднамерено убийство, гавра с мъртъв и използване на оръжие. В обвинителния акт от 51 страници е описано подробно как е било умъртвено детето. Пред съда ще бъде изправена и майката на Ани - 25-годишната Димитрина Борисова, която е била на гурбет в Германия по време на убийството. Тя е с обвинение за излагане на риск на непълнолетен, от който риск е настъпила смъртта. Документите и свидетелските показания не оставят никакво съмнение за присъствието на 30-годишния приятел на бащата Насиф Ахмедов по време на престъплението.

Според адвоката на Станислав той признал, че е унищожил трупа, но не и че е убил детето. Защитниците на двамата родители на Ани настояваха съдебните власти да привикат на разпит приятеля на Станислав - Назиф Ахмедов, известен като Ники, и "свидетеля Николай", който се намирал в квартирата му в нощта на убийството. От публикация на гръцкия таблоид "Еспресо" стана ясно, че намиращият се в България Назиф е отговорил на изпратените му от гръцкия следовател въпроси в Районната прокуратура в Габрово. Според източници на изданието той попаднал в много противоречия не само спрямо показанията на Станислав Бакърджиев, но и спрямо собствените си първоначални показания, които предоставил на гръцко-българската граница. Когато следователят го пита как обяснява наличието на отпечатъци от пръстите му върху бутилка белина, Николай отговаря: "Живеех в този апартамент и се грижех за хигиената в него". Той твърди, че е оставал сам с Ани няколко пъти и описва отношението си към нея по следния начин: "Докато живеех в апартамента, имах обичайните отношения с детето.

Грижех се за него, защото Станислав ползваше непрекъснато наркотици и през повечето време се намираше в наркотичен сън. Случваше се да отиде до магазина или да си купи доза наркотици и тогава ме оставяше сам с детето". В първоначалните си показания Николай бе посочил, че Станислав се държал агресивно с Ани. В допълнителните той посочва: "Имаше периоди, в които той се държеше много добре с нея. Имаше други периоди, в които й се караше за много дребни неща, за това, че не яде храната си, че не му казва, че го обича, че цапа дрехите си (...). Пред мен не е бил агресивен. Може би с изключение на един случай, когато беше толкова ядосан, че искаше да я изкъпе със студена вода".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай