Болниците не са за продан (ОБЗОР)

Болниците не са за продан (ОБЗОР) | StandartNews.com

Срещу тази отстъпка искам подкрепа за останалите предложения на Москов, заяви Борисов

Премиерът Бойко Борисов спря продажбата на държавните болници. Броени дни след като законопроектът на здравния министър Петър Москов влезе в парламента и предизвика притеснения сред политическите партии, министър-председателят обяви, че приватизация на най-важните клиники в страната няма да има.

"Министър Петър Москов ще оттегли текста за приватизацията на лечебни заведения", каза Борисов по време на блицконтрол в парламента в сряда. Той започна веднага след като приключи председателския съвет между коалиционните партньори, на който присъстваха премиерът и здравният министър Петър Москов. На него са обсъждани двете най-тежки реформи - здравната и социалната.

"Сутринта заедно с министър Москов бяхме на председателски съвет, поискахме среща и с Калфин за пенсионната реформа. Г-н Москов пред всички пое ангажимент да изтегли този проектозакон, за да търсим подкрепа във всички други сфери максимално да реформираме системата", обясни Борисов. Той обаче подчерта, че срещу тази отстъпка, ще иска подкрепа за останалите предложения на Москов за промени в здравната система.

"В действителност течовете в НЗОК са предмет на тази реформа, която в следващите дни ще дебатираме. Москов заяви, че ще оттегли тази част, за да няма напрежение в другите сфери, в които всички не сме се справили добре", допълни Борисов. Според него е наложително да има промени в здравеопазването, защото в системата потъват милиарди, а пациентите не са доволни.
Текстовете за приватизация на държавните болници са част от промените в закона за лечебните заведения. Те бяха приети от Министерски съвет, без да минат на обществено обсъждане за разлика от останалите идеи за реформи на здравното министерство. Появата им обаче веднага внесе напрежение в медицинските и политическите среди. Причината е, че държавните болници имат важна роля за осъществяване на здравната политика и медицинско обучение.

Засега не е ясно дали здравният министър ще оттегли целия проект за промени на закона за лечебните заведения или само текстовете за приватизация. При втория вариант текстовете могат да бъдат махнати с предложения на депутати на второ четене, обясниха юристи. Очаква се повече яснота да има през следващите дни.

Продават имоти на две клиники

Имоти на две държавни университетски болници ще бъдат обявени за продажба. Това реши кабинетът днес. Едната обособена част принадлежи на "Д-р Георги Странски" в Плевен. Другата е на болница "Свети Георги" в Пловдив. Недвижимият имот там е съсобственост с МБАЛ "Здраве" и е взето решение имотът да бъде продаден чрез пряко договаряне на частната клиника. Парите от продажбата на имотите ще се използват само за финансиране на лечебната дейност и инвестиции в двете държавни болници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай