Болата остава отворена засега

Болата остава отворена засега | StandartNews.com

Местните протестират, че се убива поминъкът им

Предстои нова среща другата седмица, за да се реши достъпът на коли до плажа

Плажът Болата ще остане отворен за автомобили засега. Следващата среща предстои нова среща в опит да бъде намерено решение по казуса. Това стана ясно след днешната среща на представители на изпълнителната и местната власт с жители на каварненското село Българево, които се вдигнаха на бунт. Те протестират срещу решение на МОСВ да се спре достъпът на автомобили до плажа в залива Болата. Българевци негодуват и казват, че това убива поминъка им - рибарство и хотелиерство. За решаване на казуса потърсиха съдействие от областния управител Детелина Николова. Вчера в Българево, за да чуят на място техните притеснения и да се запознаят с проблема, бяха зам.-министърът на околната среда Бойко Малинов, Мирослав Калугеров - директор на дирекция "Национална служба за защита на природата", областният управител Детелина Николова и кмета на община Каварна Нина Ставрева. Залата на читалището в Българево буквално се пукаше по шевовете, защото българевци искаха лично да чуят каква е причината, поради която се спира достъпа до плажа. Гостите приветства кметът на селото Георги Георгиев и постави най-важните въпроси - каква е причината да бъде наложена тази забрана за достъп до плажа с МПС и по чие нареждане е предприето действието. "Ние толкова години сме тук и досега никога не е имало проблем", каза българевският кмет. Той бе подкрепен и от други изказвания в залата. Мъж на средна възраст сподели, че е роден и израсъл в селото и

досега никога българевци не са пречили на размножаването

на водоплаващите в залива, като добави, че според него проблемът се създава изкуствено. Кога е обособен резерват Калиакра, попита гостите възрастен мъж, представител се като бате Митко. Той разказа на зам.-министър Малинов, че до демокрацията мястото е било на военните и въпреки това не е било забранено на хората от Българево да ходят на плаж. "Защо изведнъж се реши, че ние, хората, пречим на Болата. Не пречат ли тези антени там, които облъчват. Пътя за Европа минава през Българево, а никой една лопата асфалт не е сложил", възмути се бате Митко и бе бурно аплодиран от залата. На въпроса му кога Калиакра е обявена за резерват, отговори Мирослав Калугеров, който каза, че това е станало още през 1940 г., а през 1980 г. е била увелича площта на вече съществуващия резерват и така от тогава досега резерватът е на площ от около 700 хектара. На това обаче възрази млад мъж, който предостави дори на зам.-министъра и копие от заповед под номер РД 640/5.09.2006 г., подписана от Джевджет Чакъров в качеството му на министър, с която се актуализират границите на резерват Калиакра и в него се включва и плажа на Болата. "След като до 2006 г. плажът не е бил в резервата, просто сега трябва да бъде изваден", каза младият мъж, представил се с името Марковски. Тук думата взе и бившият кмет на община Каварна Цонко Цонев. "До 2006 г. плажът на Болата беше нормален плаж, хората плажуваха спокойно. След това бе вкаран в зоната на резервата и който го е вкарал, трябва да го изкара, защото плажа винаги е плаж", каза Цонев. Срещу затварянето на достъпа до плажа се изказа и Борислав Попов от Камен бряг. Недоволството на българевци подкрепи и Виктор Лучиянов от Балчик. Пред събралите се в залата на читалището жители на каварненското село Лучиянов каза:"Ние от Балчик сме с вас. Ако затворят Болата, то аз лично обещавам да доведа 200 рибари, защото аз самият съм рибар, с колесари и

ще затворим международния път Дуранкулак - Варна

Преди 5 години така от нашата община взеха Двореца". Той се обърна и лично към зам.-министър Малинов с думите: "Моят дядо навремето ми казваше, че от Българево булка не може да се вземе, защото мъжете са много люти. Не сърдете тези хора". Един от българевци дори подчерта, че плажът, който сега се оказва, че е в резерват, всъщност фигурира в Министерството на туризма и там е посочен като неохраняем, защото няма наемател. След като изслуша всички въпроси зам.-министър Малинов заяви, че това е първата опознавателна среща, но в никакъв случай няма да е последна и обеща следващата такава да е идната седмица. "Ще изясним с министър Ангелкова статута на плажа. Ще се запозная и със заповедта, с която плажът е бил прибавен към територията на резервата през 2006 г. Засега нищо няма да се промени от това, което е в момента", каза на българевци Малинов.

Преди срещата той, заедно с Калугеров, областният управител, главният архитект на община Каварна, кметът Нина Ставрева огледаха на място състоянието на пътя и самия резерват. В заключение пред медиите Малинов сподели, че ще се търси максимално решение, което да доведе до удовлетворителни резултати - да се съхрани природата, но и да не се пречи на хората. Ескалиралото напрежение сред българевци е породено от заповед на кмета, по силата на която са разрушени стари сгради, които са създавали опасност и затова са били поставени и загражденията на пътя, но те няма да бъдат възстановявани, каза още зам.-министърът.

Местността Болата се намира на север от нос Калиакра в община Каварна. Тя е влажна зона, където гнездят интересни видове птици. По време на прелет, там могат да се наблюдават 150 вида птици, спиращи за почивка и хранене. Околните скални масиви са убежище за бухали, мишелови и застрашени от изчезване влечуги, включени в Червената книга на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай