Бокова: Срещу мен се води недостойна кампания

Бокова: Срещу мен се води недостойна кампания | StandartNews.com

В следващите седмици, не бих искала да кажа месеци, България трябва да определи своята позиция коя ще бъда кандидатурата ни за генерален секретар на ООН. Това заяви генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред бТВ. Тя коментира нападките срещу себе си като ги нарече „клеветническа кампания, пълна с лъжи и недомислици, която ме натъжава".

Бокова посочи, че пред нея не стои въпроса да се откаже от надпреварата за ООН, защото това не е лично решение.

„Недостойно е да се води такава кампания", продължи тя. „Бях позабравила един език отпреди 25 години. От 25 години съм в публичното пространство, на практика за мен се знае всичко. Работила съм за демократичното развитие на България", допълни Бокова.

Относно произхода си тя заяви: „Ако вървим по тази логика, всеки трябва да каже кой е баща му. Когато виждам критики от съратници на моя баща, ми се вижда повече от абсурдно".

Бокова коментира и обвиненията на Алекс Алексиев към баща й, за когото твърди, че е сред убийците на неговия баща – Райко Алексиев.

„Обвиненията на г-н Алексиев, на когото разбирам мъката да открие убийците на своя баща, са казани на чашка, в едно литературно кафене. Всички знаят откъде е тръгнала тази история. Когато една лъжа бъде повторена много пъти, започва да се приема за истина", заяви тя.

„Баща ми е бил антифашист, бил е партизанин, и не смятам, че за това носи някакви прегрешения", посочи Бокова. „Каквото и да е решението на правителството, аз няма да сляза на това нито да се занимавам с такива кампании", добави тя.

„На някои места ме питат „Вие кандидат на Франция ли сте?". Даже по-често ме питат „Вие кандидат на Китай ли сте, на Африка, на Латинска Америка ли сте?". „Ако съм кандидат, съм кандидат на България", заяви Бокова.

Тя посочи, че се подготвя включването на кукерите в списъка за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. „Работим и за мартеницата", допълни тя. Има планове и за Магурата, както и за буковите гори в Централния Балкан.

Ирина Бокова категорично отказа да прави оценки на вътрешната политика и се изказва по външната политика на правителството.

Тя не скри, че получава една от най-големите заплати в системата на ООН и това може да бъде проверено публично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай