Бокова носи кукли от шума в ЮНЕСКО

Лего с родните съкровища в училищата предлага фондация "Созопол"

Бокова носи кукли от шума в ЮНЕСКО | StandartNews.com

София. Кукла от шума, изработена от пловдивски деца, ще краси кабинета на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Ще разкажа на всички в Париж за малките майстори, които спечелиха сърцата на българите в кампанията "Чудесата на България", обеща Бокова пред главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Това се случи при официалното откриване на изложбата "Културното наследство на България - минало, настояще, бъдеще", организирана в НДК от фондация "Созопол". Г-жа Бозукова стана посланик над 500 000 българи, които с националния електронен вот на в. "Стандарт" казаха, че искат да видят в ЮНЕСКО малките майстори. Главният редактор подари едно от техните уникални творения на ръководителя на световната организация. Ще настояваме пред правителството още в началото на 2013 г. да депозира документите за ЮНЕСКО на пловдивските майстори, както и на Белоградчишките скали, заяви Славка Бозукова.

Убеден съм, че страната ни може да включи още повече обекти в списъците на ЮНЕСКО за защита на световното културно наследство, каза президентът Росен Плевнелиев, откривайки изложението. В него са представени точни макети на най-знаковите родни чудеса. Накуп могат да се видят Златната кръгла църква във Велики Преслав, Рилският манастир, Варненската крепост, тракийската гробница "Голяма Арсеналка" и др.

"Благодаря на фондация "Созопол", на в. "Стандарт" и на всички достойни институции и частни организации, които с този великолепен пример ни показват отговорността в подкрепата на историята и бъдещето на нашия народ", каза още Плевнелиев.

Дълбокият смисъл на това, което ЮНЕСКО прави, е не само да опазва паметниците на културата, но и през историята да пренася ценности, подчерта Ирина Бокова.

Докато дипломати, политици, интелектуалци разглеждаха изложбата в импровизирана класна стая, деца от пернишкото училище "Св. Иван Рилски" майсторяха умалени копия на родните чудеса от картон. Проектът на фондация "Созопол" предвижда макети на чудесата тип лего да влязат в учебната програма.

Зала 3.3 "Чудесата на България" е на седмия етаж в НДК. Тя приема гости безплатно всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 ч. Изложението е постоянно.

Мини Чудесата тръгват на път

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

България е наистина страна на чудесата. И това ясно се вижда от умалените копия на родните съкровища, събрани в изложбата, организирана от нашите партньори фондация "Созопол". Тя трябва да стане пътуваща, за да може да я видят повече хора в страната и чужбина.

Изложението е част от каузата "Чудесата на България", която докосна сърцата на всички българи. Кауза, която превърна културно-историческото наследство на България в държавен приоритет. Правителството целенасочено отпуска средства за нови разкопки. Най-големите български туроператори имат специални пакети "Чудесата на България".

Но най-голямото достойнство на кампанията ни е, че съвместно с държавните институции реализираме конкретни нови туристически маршрути - "Виа Понтика" по морето, "Виа Милитарис" между Видин и Белоградчик, "Царевград Търнов" в старата столица, "Златния век" във Велики Преслав, Шумен и Търговище.

Културата развива регионите

Росен Плевнелиев, президент

Културната съкровищница на България е част от достиженията и богатството на световната цивилизация. Ние, българите, имаме основание да се гордеем, че сме народ, създал съкровища, които заслужено се превърнаха в достояние на целия свят.

Културата може да генерира икономика и да развива регионите. Пример за това е Созопол. Уверен съм, че България има потенциал да включи повече обекти в списъците на световното културно наследство.

Браво на "Стандарт"!

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО

Искам да изкажа уважението си към инициативата на в. "Стандарт". Кампанията "Чудесата на България" създава обществена нагласа, за да може отново българите и младото поколение на България да познават по-добре своята история и своето наследство. За ЮНЕСКО е много важно наследството да бъде в млади ръце. Да бъде в тези, които трябва да го опознават и да го уважават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай