Богоявленски кръст пазил нашите бойци в Афганистан

Богоявленски кръст пазил нашите бойци в Афганистан | StandartNews.com

Ямбол. „Кръстът опази ротата ни. В продължение на 6 месеца беше над леглото ни и както тръгнахме, така се и върнахме – всички сме живи и здрави", обяви редник Стефан Стефанов, който извади богоявленския кръст от ледените води на Тунджа, два дни преди предпоследният български контингент да замине за Афганистан. В четвъртък по обяд, 26-тият ни контингент бе посрещнат от министъра на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на Сухопътните войски генерал – майор Андрей Боцев, началникът на щаба на съвместното командване бригаден генерал Стефан Петров и областният управител на Ямбол Николай Пенев.

Сливналията Стефан Стефанов три години подред вади богоявленския кръст в Ямбол. Заедно с кръста за Кандахар замина и икона на Св. Георги Победоносец, която министър Найденов подари на българските бойци на изпращането през януари.

„Професионализмът и отговорността на всеки един от вас – офицери, сержанти, войници, са в основата на високите оценки, които ръководството на коалиционните сили в Афганистан даде за пореден път за вашия труд. Партньорите ни се убедиха отново, че българският войник е образец за безупречност, дисциплина и е навреме там, където е необходим. В нашия контингент бяха и български тюлени от поделението на военноморските сили „Тихина" край Варна. През последните 12 години близо 10 000 български военнослужещи участваха в международните сили в Афганистан. Това е последната година от участието ни в страната в такъв формат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай