Богородица закриля семейството

Богородица закриля семейството | StandartNews.com

Западно и средноевропейски митрополит Антоний

Днес Светата ни църква чества празника Въведение Богородично. Когато Света Богородица навършила три години, праведните й родители Йоаким и Ана изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога. Светата Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход.

И за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по петнадесетте стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захарий въвел Мария в Светая Святих, където влизал веднъж в годината само той.

Йоаким и Ана принесли дарове и жертви на Бога и след това, като получили благословията на свещениците, се върнали с роднините си в Назарет. Малката Мария живеела при храма, като се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела, обичала да чете Светото Писание. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение да стане майка на всички човеци, като роди Спасителя на света Исус Христос.

Празникът Въведение Богородично се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Затова на утрешния ден Църквата се обръща с майчинска грижа към всички нас и ни приканва да стоим непоколебимо върху твърдата скала на Вярата, Надеждата и Любовта, трите основни добродетели, върху които се крепят основите на християнското семейство и младежта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай