БНБ представи монета, посветена на Съединението

БНБ представи монета, посветена на Съединението | StandartNews.com

Българската народна банка представи монета, посветена на 130-тата годишнина от Съединението на България. Възпоменателната монета е сребърна, с частично позлатяване. Номиналната ѝ стойност е 10 лева. Емисията е от 2015 г.

Теглото на монетата е 23.33 гр., а тиражът, в който се издава, е 3000 бройки. Това съобщи главният касиер на банката Стефан Цветков. Тя ще бъде пусната в обръщение от 31 август 2015г. Цената ѝ е 60 лева и може да бъде закупена от БНБ, както и от дистрибуторите на монетарния двор.

Монетата е изработена от Иван Чолаков и Симеон Кръстев, по представен от тях художествен проект.

На лицето на монетата е изобразен гербът на БНБ, а на гърба - участниците в Българския таен централен революционен комитет, както и лъвът от знамето на Голямоконарската чета, обграден от лозунга: „Съединението прави силата".

Подуправителят на банката Калин Христов припомни, че през тази година БНБ е издала две сребърни монети. Едната е посветена на 100 години българско кино, а втората – на 100-годишнината от началото на българското самолетостроене.

До края на годината Народната банка ще представи и още една монета - златна, от серията „Християнство", посветена на Свети Мина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай