Блокират влакове, ако бутат бараки в "Максуда"

Блокират влакове, ако бутат бараки в "Максуда" | StandartNews.com

Роми заплашиха с блокада жп линиите до варненския квартал "Максуда", ако багерите бутнат къщите им край дерето. "Ако не се вземат мерки, ще протестираме, ще палим и децата.

Малко бензин на децата и горим са", коментираха някои от тях. Шефът на сдружение "Обновление" Ридван Сали даде ултиматум на политиците проблемът да се реши до две седмици. "Очакваме адекватно решение - фургони, общински жилища или терен, но в границите на града", каза той. Според Сали може да се даде възможност къщите да бъдат узаконени по давност. "И нас ни е страх, че ще ни удави като в "Аспарухово", ама да ни намерят друго място", казаха ромите.

Съгласни са на фургони или настаняване като бежанците, само покрив да имат над главите си. В гетото са издадени 54 заповеди за доброволно събаряне на незаконните бараки, предстои издаването на още 150. Преди време на най-бедстващите в "Аспарухово" бяха раздадени по 500 лева за подслон.

Говори се обаче, че парите не са похарчени по предназначение. "Ако има отново решение за отпускане на средства, те ще се дават вече само срещу договор за наем, обясни зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев. Междувременно общинарите в морската столица приеха наредба за събаряне на незаконните къщи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай