Блокират Цариградско и парламента в петък

Бунтари се готвят да превземат метрото и летищата в София и Пловдив

Блокират Цариградско и парламента в петък | StandartNews.com

София. Недоволни граждани организират през фейсбук и Туитър пълна блокада на движението по "Цариградско шосе". Бунтарите този път имат намерение да спрат трафика в София. "Няма да е Орлов мост, защото много се изнасили този символ, новият символ вече е "Цариградско шосе" - да покажем на политиците, че сме по-силни", призовават във Фейсбук. Идеята е това да се случи в петък, когато движението е най-натоварено.

Паралелно с вече традиционното сутрешно кафе пред парламента са предвидени още няколко подобни инициативи. Днес ще има "работен ден на открито", като на "Цар Освободител" ще бъдат поставени бюра и столове, на които хората ще могат да разположат лаптопите и таблетите си, за да проведат пълноценно работния си ден и същевременно да протестират. Планът включва доставка на ток за мобилните устройства, както и включване на общодостъпен wi-fi. Част от протестиращите са се сдобили и с паролата за безжичен интернет на парламента, което налага на IT спецовете периодично да я сменят на няколко дни.

За четвъртък пък е обявен едночасов мълчалив протест срещу всички народни избраници. "Нека всички изразим омерзението си пред Народното събрание с мълчание и точно в 9,30 ч. да го завършим с мощно освиркване. Заповядайте!", приканват във Фейсбук групите. Инициативата "ЗаСелване и ЗаГраждане на Народното събрание" пък кани граждани пред парламента от 21 ч нататък в четвъртък. Тази инициатива ще се слее с петъчната блокада на "Цариградско шосе". "Имаме разрешение за палатков лагер - носете си палатки, шалтета, спални чували, китари и ударни инструменти. Оставаме да спим на жълтите павета", пише в страницата на събитието. Предвидени са и шествия "срещу часовниковата стрелка" по тротоарите на Народното събрание, Паметника Левски и улиците "Московска" и "Г.С. Раковски".

"Няма да позволим на депутатите да излязат от Народното събрание до ясен ангажимент за оставка", твърдят във Фейсбук. Освен тези инициативи мнозина от протестиращите в София се организират да блокират и подземната железница. "Да спрем метрото до оставката на Орешарски!", призовават те. Недоволните твърдят, че протестът е навлязъл в четвъртата си седмица, а оставката на правителството все още е мираж и затова искат да спрат и движението по бул. "Брюксел" към Летище София. В същото време пък протестиращи от Пловдив смятат да блокират "Асеновградско шосе" и района на Летище Пловдив тази неделя. Очаква се днес или утре в Община Родопи, на чиято територия се намира летището, да бъде внесено и уведомление за протеста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай