Блокадата от тирове стигна Любимец

Блокадата от тирове стигна Любимец | StandartNews.com

Любимец. Близо 40 километра опашка образуваха тировете между пограничния турски град Одрин и българския Любимец. Върволицата от турски, румънски, български и унгарски камиони е по АМ „Марица" и около 10 часа тази сутрин стигна на 2 км от Любимец. Много от шофьорите се връщат в обратна посока към Харманли и паркират возилата по паркингите край Любимец, има такива и чак към Хасково.

Българо-турската граница край Капитан Андреево и Капа Куле бе затапена от протестиращи турски тираджии в понеделник посреднощ.

Протестиращите искат специален статут за преминаването си през България и да не бъдат проверявани, обясни заместник-председателят на БАСАТ Петко Ангелов.

Турските шофьори скочиха срещу акцията на Европейската организация TISPOL , в която участват и служители на ДАИ. По думите на Ангелов, през първите дни на инспекциите на камионите, в България са проверени 350 превозни средства, като за нарушения са санкционирани 30 водачи. По думите му, български шофьори са присъствали на залавянето на турски техен колега, който при проверките е задържан заради това, че е изминал разстоянието от Мюнхен до турската граница за 40 часа. Петко Ангелов определи това шофиране като поведение на потенциален убиец. Той нарича турските си колеги, които рискуват с дълго шофиране без почивка, камикадзета.

Според европейската статистика, 70 % от катастрофите, причинени от камиони по пътищата на стария континент, са по вина на турски шофьори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай