Близначки загинаха след нощна гонка (ОБЗОР)

Близначки загинаха след нощна гонка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Стамболийски и Пловдив в шок, водачът оцеля, издъхна и техен приятел

Касапница на пътя раздели четирима приятели. Две близначки абитуриентки и техен близък загинаха при жестока катастрофа в Стамболийски във вторник вечерта, съобщи в. "Марица". Трагедията се разиграла малко преди 23 часа. Компанията от две момчета и близначките пътувала в лек автомобил "Ауди А4", който летял с висока скорост по бул. "Тракия". Шофьорът на колата ковчег Атанас Тонев (22) опитал да изпревари "Хюндай", с който се ударили странично. Аудито се завъртяло и се забило в крайпътно дърво. При зловещия сблъсък на място загинали 19-годишните Яница и Виолета Филчеви от Пловдив, ученички от 12 "б" клас в гимназия "Патриарх Евтимий" в Пловдив, и Ивайло Петров (23) от Стамболийски. Шофьорът Атанас е единственият оцелял в мелето. Невредима е останала 23-годишната шофьорка на хюндая, която е изпаднала в шок. Основната версия за кървавата трагедия на пътя е гонка на пътя, висока скорост или техническа неизправност. По данни на полицията двете коли са се ударили при влизане в град Стамболийски близо до новия надлез.

"Чухме страшен тътен. Все едно бомба гръмна. Домовете се разтресоха. Излязохме навън, защото си помислихме, че стана земетресение. Телата бяха пръснати, започнахме да се кръстим - Господи, пак млади деца", потресено разказваха вчера хора от близките къщи в Стамболийски. Те онемели, когато видели пръснатите тела по пътя. Една от близначките изхвърчала на 15 метра от пътното платно, паднала в близкия двор. "Главата й се бе забила в плуг, а лицето й бе цялото в кръв", обясни възрастна жена. Другата близначка и Ивайло лежали на пътното платно. Линейката пристигнала след 20 минути. Тримата са починали на място, категорични са лекарите. Пожарникари рязали автомобила, за да извадят водача на аудито. Атанас бил затиснат от волана. До него е седял Ивайло, а зад тях Яница и Виолета. Катастрофата е станала на сто метра от дома на Тонев, разказаха жители на града.

"Било е нещо страшно. 20 метра от оградата на имота ми са отнесени. След като се е ударило в дървото, аудито е отскочило, събрало е барабар с коловете мрежата и се е забило в дисковата брана в двора", разказа земеделският производител Атанас Мавродиев. Той не е свидетел на катастрофата, защото не живее там, но държал в двора на имота селскостопанска техника.
Според разследващи, когато Атанас се свестил в болницата, заявил, че шофьорката го засякла. Жената с хюндая пък обяснила, че тръгнала да завива наляво, за да се прибира вкъщи, когато другата кола я връхлетяла и двата автомобила се закачили леко. "Аудито ми пресече пътя. Караше бързо", обяснила младата жена. Пробата й за алкохол е отрицателна.

Хора, които били на бензиностанцията, намираща се на 100 метра от мястото на катастрофата, разказват друго. Те твърдят, че секунди преди удара пред колата на Атанас с бясна скорост хвърчал друг автомобил. "Те се гонеха", смятат очевидци, които ще дадат показания в полицията. Хората в Стамболийски не крият, че откакто смениха паважа по бул. "Тракия", автомобили профучавали с опасна скорост и си правели състезания. Там обаче изпреварването е забранено. Засега се смята, че шофьорът на аудито е карал с над 120 км/ч, при разрешена скорост 50 км/ч. в града. От прокуратурата обясниха, че е образувано досъдебно производство, по което ще бъдат назначени експертизи за скоростта.

Яница и Виолета се стягали за бал

Близначките Яница и Виолета били любители на мощните мотори и екстремни спортове. Те се пускали над планината с парапланери и членували в клуб "Лети свободно", става ясно от страницата им във Фейсбук. Двете са ученички в 12 клас в елитното СОУ "Патриарх Евтимий", щели да празнуват абитуриентския си бал на 24 май, съобщи в. "Марица".
Ученици и учители от гимназия "Патриарх Евтимий" са потресени от смъртта на двете близначки от 12 "Б" клас Виолета и Яница Филчеви, които загинаха при невижданата катастрофа в град Стамболийски снощи. Момичетата са били абитуриентки и очаквали с нетърпение бала си, който трябвало да бъде на 24 май в хотел "Тримонциум".
Черната вест попари известната пловдивска гимназия. Директорката на елитното училище г-жа Валентина Стоенчева-Георгиева научила за трагедията, докато била на семинар във Велинград. Току-що научихме и всички сме много разстроени, каза момиче от съседен клас. Всички помнят Яница и Виолета като много тихи и възпитани. Съучениците им бяха предупредени да не идват на училище.

"Те бяха импулсивни, лъчезарни и усмихнати. Потресени сме, не можем да повярваме", бяха кратките коментари на техните съученици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай