Бликна свещеният извор на Плиска

Бликна свещеният извор на Плиска | StandartNews.com

Поличба за възход, обяви проф. Божидар Димитров

Археолозите копаят свещения кладенец на 12 метра дълбочина

Пресъхнал свещен кладенец на 14 века бликна отново в Плиска. При разкопките на древното аязмо археолозите не повярваха на очите си, каза днес за "Стандарт" шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Свещеният кладенец съществува от VII век. Край него през IХ век е екзекутиран първият български християнски мъченик Боян-Енравота. Той е син на хан Омуртаг, но заради силната си вяра в Христа е лишен от правото на трона и осъден на смърт, обясни Димитров. След канонизацията му там са построени гробница и параклис. Аязмото е било център за поклонение сред българското население чак до ХIХ век, когато кладенецът е затрупан от турските власти, допълни историкът.

Според древното поверие това е поличба, че страната ни и народът ги очаква време на възход, сподели още директорът на НИМ.

Живата вода под Плиска се събуди след 200 години. В аязмото при Голямата базилика се появиха капки. Археолозите бяха сигурни, че там е Свещеният кладенец и прогнозите им се оказаха верни. Тепърва учените ще разкопават древното съоръжение, което е било с дълбочина 12 метра. То е било свещено за траките и българите, и е действало от VII до XIX век, когато османците са го заринали с тонове пръст. Така живата вода под Плиска е "спала" 200 години, до днес. Старата българска столица е сред културно-историческите ни перли, които се борят в категорията "Атракции" в тазгодишната кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България".

Голямата базилика, за чиято реставрация правителството отпусна 500 000 лв., а Националният исторически музей организира кампания за набиране на необходимите общо 8 милиона лева, често е оприличавана във форумите като "Българският Партенон" или "Българският Колизеум". Но докато те са сгради от дохристиянската епоха, Голямата базилика и манастирът около нея е пръскал духовна светлина за всички православни народи, обясни пред "Стандарт" шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

В изпълнение на програмата за реставрация днес завърши заснемането на Базиликата от екип от инженери и геодезисти. А изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов е заявил, че на заседание от 18 юни т. г. управителният съвет е решил най-мощната организация на индустриалците в България да подкрепи финансово реставрацията на българския Партенон. Подобни намерения има и Камарата на строителите.

Божидар Димитров заяви, че се очаква премиерът Бойко Борисов да бъде в региона на 10 август и да посети Голямата базилика. Шефът на НИМ се пошегува, че археолозите се надяват дотогава вече да има достатъчно вода, за да окъпят за здраве и успех министър-председателя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай